tisdag 11 juni 2019

Silvervägen


Titel: Silvervägen
Författare: Stina Jackson
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Utgiven: 2018-11
Antal sidor: 295
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Silvervägen av Stina Jackson är en psykologisk spänningsroman och det är författarens debutroman.

Så här står det om handlingen:

"Sedan tre år tillbringar Lelle de ljusa sommarnätterna med att köra bil. Han kör utmed väg 95 som skär genom landet från Skellefteå i nordvästlig riktning förbi Arvidsjaur, Arjeplog och mynnar vid norska gränsen, den väg som kallas Silvervägen. För tre år sedan försvann hans sjuttonåriga dotter spårlöst och hennes försvinnande gnager sönder Lelle inifrån.
Till den lilla orten Glimmersträsk anländer Meja och hennes mamma. Meja är lika gammal som Lelles dotter var när hon försvann. Medan höstens mörker närmar sig knyts Lelles och Mejas öden ihop och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade."

---

Silvervägen är som jag skrev ovan författarinnans debutroman och wow vilken lysande sådan. 
   När jag började läsa så kände jag att jag sögs in i den spännande, mörka, dystra berättelsen på en gång. Boken utspelar sig långt uppe i Norrland och det var egentligen det som fick mig intresserad av boken från första början. 
   Den handlar först och främst om Lelle, en man som inte kan sluta leta efter sin dotter som försvann tre år tidigare. Men det handlar också om den unga flickan Meja vars mamma mött en man via internet och de flyttar hem till honom på hans gård uppe i norr. Lelle kan inte sluta sörja och Meja är trött på sin mamma som har stökat till hela hennes liv.
   Dessa två personers öden flätas sakta men säkert samman under berättelsens gång.
   Författarinnans språk är lysande, vilket gör boken så lättläst. Handlingen är spännande så man vill inte släppa ifrån sig boken när man väl börjat. Tycker att miljöbeskrivningarna är strålande, men riktigt känner det karga mörka norrländska landskapet. Personporträtten är också fantastiska. Det är inte så att det är mängder med karaktärer som man gillar. Tvärtom. Många av dem är både osympatiska och skumma på alla sätt och vis. Men huvudkaraktärerna Lelle och Meja fastnade jag definitivt för.
   Som sagt en strålande debut som jag varmt rekommenderar.


Betyg: 5 / 5

3 kommentarer:

  1. Den här kanske jag skulle prova, den låter spännande. :) Tack för en fin recension!

    SvaraRadera
  2. Längtar efter fler böcker av henne! :)

    SvaraRadera
  3. Jag också den 5 stjärnor när jag läste den! Kul att du gillade den.

    SvaraRadera