tisdag 26 november 2019

Konsten att vara kvinna


Titel: Konsten att vara kvinna
Författare: Caitlin Moran
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Bokförlag: Bonnier Pocket
Format: Pocket
Utgiven: 2013
Antal sidor: 319
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran har stått och väntat i min bokhylla i flera år. Nu när det är november och många runt om i världen läser nonfiction, så tänkte jag att även jag skulle passa på. Det har varit dåligt med den varan hela året. Har hört mycket gott om den här boken så den var spännande att sätta tänderna i.

Så här står det om handlingen:

"Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor ...Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?
Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-årsdag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän – ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt.Konsten att vara kvinna är ett självbiografiskt, feministiskt manifest."


---

Har som sagt tänkt läsa den här boken hur länge som helst och är glad att jag äntligen gjorde. Det här är ju Caitlin Morans självbiografi och vi får följa henne från 13-årsålderna då hon är osäker och mobbad och fram till vuxen ålder med man och barn. 
   Det är en otroligt underhållande bok om att växa upp, om sexualitet, mens, mode, feminism och mycket annat. Stundvis är boken mer än rolig, ja rent av hysterisk. Jag skrattar verkligen rakt ut åt vissa partier. Men så har vi några kapitel som jag tyckte kändes lite mer tröga, inte så att de var dåliga utan fortfarande intressanta. Dessa kapitel drog så klart ner slutbetyget en aning. Men tycker ändå att boken är väl värd att läsa  för där finns en hel del igenkänning.


Betyg: 3,5 / 5
   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar