söndag 6 september 2020

Björnstad


Titel: Björnstad
Serie: Björnstad #1
Författare: Fredrik Backman
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2016
Antal sidor: 472
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus


Björnstad av Fredrik Backman är första delen i en serie med samma namn som handlar om en ort och ett hockeylag.


Bokens första mening: "Sent en kväll i slutet av mars tog en tonåring ett dubbelpipigt hagelgevär i handen, gick rakt ut i skogen, satte vapnet mot en människas panna och tryckte av."


Så här står det om handlingen: "Allt. Den betyder bara allt.

Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen.

Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn."


Hur var boken: Var lite tveksam i början av boken eftersom så mycket kretsade kring hockey, men är så glad att jag fortsatte läsa för boken var så mycket mer än bara sport. Det handlar så klart om sporten och sammanhållningen inom klubben. Men det handlar även om hur det är att leva på en mindre ort, det handlar om att inte passa in, om mobbing, utanförskap och om hur man överlever på den lilla orten när något jobbigt händer. Boken handlar också om familjer och vänskap. Älskar som vanligt Backmans språk. Han beskriver miljöer och människor så allt känns så verkligt och äkta. Längtar redan efter att ta mig an andra boken i serien.


Betyg: 4 / 5


2 kommentarer:

  1. Den är verkligen fantastisk!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar verkligen allt vad Backman skriver. Är nog bara två böcker i hans utgivning som jag inte hunnit läsa än. Köper allt han ger ut.

      Radera