fredag 11 september 2020

Kirke


Titel: Kirke
Författare: Madeline Miller
Översättare: Niclas Nilsson
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 392
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Har precis läst ut Kirke av Madeline Miller, vilket är en bok om grekiska mytologins häxa Kirke.


Bokens första mening: "När jag föddes existerade inte ordet för det jag var."


Så här står det om handlingen: "Kirke är den första häxan i litteraturen. En kvinna med mer makt än vad samhället ansåg lämpligt. Hon var gudinnan som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller lyfter ut Kirke ur Odysséen och ger henne en egen bok – som blir något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet."


Hur var boken: I den fantastiska boken Kirke möter vi häxan som är dotter till solguden Helios och havsnymfen Perse. Det är en helt underbar saga om grekisk mytologi med gudar, titaner, olympier, nymfer och monster. Det är magiska krafter och trolldom, det är spännande karaktärer och magiska miljöer. Millers språk är helt fantastiskt så jag blev genast uppslukad av berättelsen om kvinnan som blev förvisad till en ö av sin far och som förför Odysseus. Kände under läsningen att jag saknat att läsa om mytologiska berättelser och det här blev nog startskottet till mer sådan läsning. Älskade verkligen boken och kan inte annat än rekommendera den.


Betyg: 5 / 5

 

5 kommentarer:

 1. Visst är boken bra! Jag älskade den! Ett tips är som sagt "The song of Achilles". Den är också fin, men kanske inte riktigt lika bra som "Kirke". Fastnade också för Millers språk, så vackert och poetiskt på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är helt klart nyfiken på The song of Achilles också.

   Radera
 2. Det låter inte riktigt som min typ av bok egentligen, men jag blir väldigt nyfiken när böcker får 5/5. Då borde man i alla fall spana in den :)

  SvaraRadera