tisdag 29 december 2020

Amerikanska gudar


Titel: Amerikanska gudar
Författare: Neil Gaiman
Översättare: Ylva Spångberg
Bokförlag: Mix Förlag
Format: E-bok
Utgiven: 2012
Antal sidor: 461

Har tidigare läst ett par böcker av Neil Gaiman och har länge varit sugen på att läsa Amerikanska gudar. Så kul att jag äntligen gjorde det.


Bokens första mening: "Shadow hade suttit inne i tre år."


Så här står det om boken: "När Shadows fru dör i en bilolycka får han lämna fängelset för att delta i begravningen. På flyget hem stöter han på den mystiske mr Wednesday, som så småningom visar sig vara en gammal gud, på jakt efter sina kollegor. Snart kommer nämligen det stora slaget mellan de gamla gudarna och de nya att utkämpas, och Wednesday behöver Shadows hjälp.

Amerikanska Gudar är Neil Gaimans bästa och mest ambitösa roman och ett underbart sätt att stifta bekantskap med en omtalad författare. Under en otäck, märklig och närmast hallucinogen road-trip genom USA tacklar Gaiman allt från informationssamhällets våldsamma angrepp till dödens mening, utan att för den skull offra den knivskarpa intrigen, humorn eller den sprudlande berättarglädjen."


Hur var boken: Detta var en fantasifull och annorlunda berättelse. Vi får under hela boken följa Shadow som efter att ha suttit i fängelse begraver sin fru. Efter detta ger han sig ut på en roadtripp genom Amerika. Där träffar han massor med udda människor/gudar. Synen är att där man dyrkat gudar där finns de. Amerika är ju ett land med människor från hela världen så här finns alla tänkbara gudar. Boken är otroligt skruvad och man vet inte vad som är verkligt och inte. Men det gör det hela så genialt. Riktigt bra måste jag säga.


Betyg: 4 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar