torsdag 10 december 2020

Julens myter & övertro


Titel: Julens myter & övertro
Serie: Magisk Jul #2
Författare: Line Therkelsen
Förlag: Orage
Tryckt: 2020
Antal sidor: 119

Nu har jag läst Julens myter & övertro av Line Therkelsen, vilket är det andra magasinet i serien Magisk Jul.

Bokens första mening: "I Sverige har vi varken Stonehenge, Akropolis eller Colosseum som berättar om forna tiders storverk."


Så här står det om handlingen: "Våra myter och sägner avslöjar vad folk trodde på förr i tiden, vad de berättade för sina barn runt eldstaden när de försökte förklara allt det mystiska och magiska de själva inte riktigt förstod. I den här boken får du läsa om tron och föreställningarna som ligger till grund för julen och traditionerna under vår högtid.

Den urnordiska kulturen är en korsning mellan den germanska, den keltiska och den samiska kulturen, och i mötet mellan dem har vår egen växt fram. Texterna här vittnar om traditioner och övertro i midvintertid. Det är ett magiskt universum som har utveckat sig parallellt med kristendomen genom århundraden.

I de gamla julberättelserna får du höra varifrån det osynliga folket kommer, du får möta skrämmande varelser från urnordiska folkberättelser och du får följa med på en spöklik slädtur genom snön, hela vägen till Snödrottningens spegelsal. Du får följa med på Lille Viggs äventyr på julafton och ta del av andra mystiska, och ibland lite skrämmande historier."


Hur var boken: Åter en jättemysig och stämningsfull läsning. Gamla folksägner och myter blandat med bl.a. berättelserna "Tomten" och "Lilla Viggs äventyr på julafton" av Viktor Rydberg och dessutom "Snödrottningen" av H.C. Anderssen. Kan verkligen rekommendera att läsa dessa mysiga album nu i juletid.


Betyg: 4 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar