fredag 20 augusti 2021

Darktown

Titel: Darktown
Serie: Boggs & Smith #1
Författare: Thomas Mullen
Översättare: Claes Göran Green
Bokförlag: Historiska Media
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 432
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Darktown av Thomas Mullen köpte jag när den nyss kommit ut för jag tyckte att den verkade intressant. Det tog ett tag innan den äntligen blev läst. Det är första boken i en serie som heter Boggs & Smith.


Bokens första mening: "Klockan närmade sig midnatt när en av lyktstolparna på Auburn Avenue hade oturen att bli den första som blev påkörd av en bil."


Så här står det om handlingen: "Atlanta 1948. På ena sidan tågrälsen ligger det rika, vita grannskapet och på andra sidan ligger Darktown. Här bor nästan bara afroamerikaner och det är detta område som stadens första svarta polisstyrka får i uppdrag att bevaka.

När en fattig svart kvinna mördas i Darktown efter att ha setts tillsammans med en vit man är det ingen som bemödar sig om att hitta den skyldige. Förutom Boggs och Smith, två svarta poliser med skilda bakgrunder. De kommer att riskera både sina jobb och sina liv i jakten på mördaren."


Hur var boken:  Detta är en kriminalroman som utspelar sig i Atlanta, U.S.A 1948. Det handlar om ett Atlanta som är uppdelat i ev vit del och en svart del. Vi får följa några vita och några svarta poliser och det är en oerhört intressant och spännande berättelse. Handlingen speglar det rashat som förekom på den tiden och kan inte säga annat att jag blir så upprörd över hur de svarta behandlades. Det handlar dessutom om den korruption som finns inom polisen. Boken känns oerhört verklighetstrogen måste jag säga. Gillade språket och stämningen så mycket att jag längtar efter att fortsätta serien. Del två står redan i hyllan och väntar.


Betyg: 4 / 5

 

1 kommentar:

  1. Tyckte också den var riktigt bra men har inte läst del två ännu.

    SvaraRadera