torsdag 12 augusti 2021

Everland

Titel: Everland
Författare: Lars Göran Persson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-03
Antal sidor: 382
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Everland av Lars Göran Persson är en historisk roman som utspelar sig under Andra Världskriget.


Bokens första mening: "Ellika Kolbsmayr flyttar försiktigt det ena benet från dess placering över det andra och såg noga till att inte silkesstrumpan fastnade i vecket som bildades i mötet mellan hennes avslappnade fot och den lite för stora svarta sko som satt på densamma."


Så här står det om handlingen: "Det är krigsvåren 1944. Nazityskland är i färd med att tillverka en atombomb när deras tungvattenfabrik i Norge förstörs av de allierade. Men tyskarna har redan flyttat verksamheten. De har även gjort en sensationell upptäckt. Möjligheten att konstruera bomben och vinna kriget verkar nu avsevärt enklare.
En brittisk spion i Berlin har avslöjat hemligheten och både England och Tyskland har skickat ut agenter för att säkra den.
Nioårige Tor och hans mamma Sigrid är också på väg. Till Gäddsjö i nordvästra Jämtland för att börja på ny kula. Tor och hans nyfunne vän Valdemar träffar där på en störtad och sårad engelsk officer. De, och inte minst Sigrid, tar hand om honom.
Kriget kryper allt närmare, och någonstans vid den norsk-svenska gränsen drar det ihop sig till en avgörande kraftmätning, ett ögonblick då allt ställs på sin spets."


Hur var boken: Everland utspelar sig under krigsåret 1944. Det är en spännande och intressant berättelse som till stor del utspelar sig i Jämtland men också en bit över den norska gränsen och i Tyskland. Här har vi bl.a. kvinnliga brittiska spioner, nazister, en ensamstående mamma med hennes son som överger Uppsala för att flytta till Jämtland. Vi får följa flera av dessa personer, och deras öden kommer på ett spännande vis att sammanstråla. Gillar författarens språk. Tycker även att karaktärerna är intressanta, speciellt pojken Tom. Är spännande att följa med när han och hans vän utforskar de kalla jämtländska skogarna. Gillar även miljöbeskrivningarna  som känns verkliga. Riktigt bra bok som även är otroligt snabbläst.


Betyg: 4 / 5

 

2 kommentarer: