söndag 23 oktober 2022

Sången om Akilles


Titel: Sången om Akilles
Författare: Madeline Miller
Översättare: Marianne Tufvesson
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-06
Antal sidor: 347
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har precis läst ut Sången om Akilles av Madeline Miller.


Bokens första mening: "Min far var kung och son till kungar."


Så här står det om handlingen: "Grekland på hjältarnas tid. Patroklos, en tafatt ung prins, tvingas gå i landsflykt och hamnar hos kung Peleus och hans perfekte son Akilles. Deras olikheter till trots växer en innerlig vänskap fram mellan pojkarna, en relation som djupnar till något mer i takt med att de mognar till unga män.

När Helena av Sparta blir bortrövad skickas Akilles i väg till det fjärran Troja för att fullfölja sitt öde. Sliten mellan kärlek och oro över vännen gör Patroklos honom sällskap, utan att ana att allt de håller kärt kommer att sättas på prov under de kommande åren."


Hur var boken:  Det här är tredje boken jag läser av Medeline Miller. Har tidigare läst Kirke som jag älskade, läste Galatea nyss, men den tyckte jag inte lika bra om, så jag var lite orolig när jag påbörjade denna. Men det behövde jag inte vara. Boken var helt fantastisk. Boken utspelar sig på de gamla hjältarna och gudarnas tid. Den handlar om Akilles och kriget mot Troja. Men bokens berättarröst var inte Akilles utan den okända prinsen Patrolklos som levde i exil och kom att bo i Akilles hem redan som pojke. Därefter får man följa dessa två ända från barndomen, och man får följa deras relation. Språket är helt fantastisk och storyn är så fascinerande. Att läsa om de gamla grekerna på på detta vis är så otroligt trevligt. Mycket läsvärt.


Betyg: 5 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar