lördag 27 maj 2023

Där askan blommar


Titel: Där askan blommar
Författare: Nguyen Phan Que Mai
Översättare: Annika Sundberg
Uppläsare: Gunilla Leining
Bokförlag: Historiska Media
Format: Ljudbok
Lyssnat på: Storytel
Utgiven: 2023-04
Lyssnad tid: 10 timmar 48 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Har lyssnat på Där askan blommar av Nguyen Phan Que Mai, vilken är en av böckerna som är nominerad till Årets Bok 2023.


Så här står det om handlingen: "1969. Systrarna Trang och Quynh lämnar sin fattiga hemby för att söka arbete i Saigon. De hamnar på en av stadens många barer där de dricker, flirtar och umgås med amerikanska soldater. Kriget kommer allt närmare samtidigt som Trang blir passionerat förälskad i en amerikansk helikopterpilot.

2016. Den föräldralöse Phong, son till en svart amerikansk soldat och en okänd vietnamesisk kvinna, bestämmer sig för att hitta sina föräldrar. Han hoppa kunna lämna sin eländiga tillvaro i Vietnam och ta sig till USA.

På andra sidan jordklotet finns Vietnamveteranen Dan som fortfarande lider av krigets fasor. Han bestämmer sig för att tillsammans med sin fru resa tillbaka till Saigon och konfrontera sitt förflutna."


Hur var boken: Jag tyckte att det var en otroligt intressant, spännande, fin och lärorik berättelse som utspelar sig under Vietnam-kriget och i nutid. En berättelse om livet under brinnande krig och en berättelse om att hitta sin familj och läka händelser från det förflutna. Tycker om hur man beskriver händelser och hur miljöer beskrivs. Känner så med många av karaktärerna. Det enda lilla negativa var att uppläsarens röst inte passade mig till hundra procent för hon fick mig inte helt indragen i storyn.


Betyg: 4 / 5




3 kommentarer: