lördag 13 maj 2023

De ofrälsta


Titel: De ofrälsta
Författare: Robert Harris
Bokförlag: Bookmark Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-03-21
Antal sidor: 456
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Då har jag läst ytterligare en bok av Robert Harris och det är hans senaste bok, en historisk roman som heter De ofrälsta, och som till viss del bygger på verkliga händelser.


Bokens första mening: "Den som sommaren 1660 hade färdats den dryga halvmilen mellan Boston och Cambridge i Massachusetts och sedan tagit sig över till andra sidan floden skulle där ha fått syn på familjen Gookins hus."


Så här står det om handlingen: "England 1660. Överste Edward Whalley och hans svärson William Goffe har drivits på flykt, efterlysta för avrättningen av kung Karl I tio år tidigare.

I London har Richard Nayler, tjänsteman vid det brittiska kronrådet, fått uppdraget att hitta alla de 59 män som skrev på kungens dödsdom. Några av de inblandade har redan hängts eller skjutits. Ett fåtal sitter fängslade på livstid. Driven av att hitta de resterande förrädarna ger sig Nayler ut på en oförsonlig jakt.

För att undvika kungamaktens hänsynslösa vedergällning dras Whalley och Goffe in i en klaustrofobisk katt-och-råtta-lek tvärs över kontinenter där de inte kan lita på någon."


Hur var boken: Liksom det mesta som jag läst av Robert Harris så var även detta en helt fantastisk bok. Författaren har verkligen en otrolig förmåga att skriva historiska romaner på ett levande och intressant sätt. Gillar att man känner tidsandan. Intressant hur han beskriver händelserna, både gripande men ibland riktigt hemskt. Kände verkligen spänningen i berättelsen och kände otrolig sympati med vissa karaktärer. Är så glad att jag läste boken för den var grymt bra.


Betyg: 5 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar