måndag 26 juni 2023

De rättrådiga


Titel: De rättrådiga
Serie: Linnea Bielke, diplomat #1
Författare: Tinna Lindberg
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-12
Antal sidor: 364
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


De rättrådiga av Tinna Lindberg är första delen i en spänningsserie.


Bokens första mening: "Ur anteckningar från radiotrafiken mellan Transairs flygplan DC-6B SE-BDY (döpt till Albertina efter en kongolesisk hitlåt) och kontrolltornet på flygplatsen Ndola, tio minuter efter midnatt den 18 september 1961."


Så här står det om handlingen: "Diplomaten Linnea Bielke ska inom kort tillträda sin första ambassadörstjänst och ser fram emot sitt nya liv i Kongo-Kinshasa. Under den förberedande tiden på UD gör hon ett fynd: Hon hittar dokument med ett okänt vittnesmål om flygkraschen i dåvarande Nordrhodesia 1961, där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom.
Kort efter avslöjandet försvinner dokumenten spårlöst från Linneas tjänsterum. Hennes ambassadörstjänst dras tillbaka och det är uppenbart att någon försöker svartmåla henne. Med hjälp av Barbro Christensen, regeringens utredare i Dag Hammarskjöld-fallet, och vännen och journalisten Mia Holmström börjar hon nysta i vem som vill sätta stopp för hennes karriär.
Samtidigt försvinner en av FN:s miljöexperter i Kongo - en händelse med en särskild koppling till Linneas förflutna - och de tre kvinnorna dras in i en dramatisk, parallell historia. Spåren efter miljöexperten visar sig oväntat leda till Norrlands skogar och till hänsynslösa exploatörer som drömmer om att skapa ett svenskt Klondike."


Hur var boken:  Detta kan väl betecknas som en politisk thriller, och det är första delen i en serie om diplomaten Linnea Bielke. Huvudkaraktären arbetar på UD och hon snubblar över uppgifter som härrör från 1961 som rör flygkraschen då FN´s generalsekreterare Dag Hammarskjöld avlider. Det blir en spännande resa att följa alla intriger i denna bok. En riktig bladvändare. Riktigt bra första del i en serie. Måste läsa nästa när den kommer.


Betyg: 4 / 5


1 kommentar: