söndag 4 juni 2023

Straff


Titel: Straff
Serie: Sápmitrilogin #2
Författare: Ann-Helén Laestadius
Bokförlag: Romanus Selling
Format: Ljudbok
Läst på: Storytel
Uppläsare: Katharina Cohen
Utgiven: 2023-02
Antal timmar: 14 timmar 24 minuter
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Straff av Ann-Helén Laestadius var den andra boken i Sámpi-trilogin, en serie som handlar om våra samer.


Så här står det om handlingen: "Det är 1950-tal och renskötarbarnen Jon-Ante, Else-Maj, Nilsa, Marge och Anne-Risten är sju år när de tas från sina familjer och tvingas gå i nomadskola. Tryggheten byts ut mot en skrämmande tillvaro där samiskan är förbjuden, jojken syndig och husmor straffar dem med riset. Föräldrarna vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar ändå inte.

Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva, eller åtminstone försöka förtränga. Men så en dag är husmor tillbaka. Går där på gatan som om ingenting hänt. Och det blir uppenbart att ingen har glömt."


Hur var boken:  Straff var en väldigt intressant bok som verkligen berörde på så många sätt. Boken är fiktiv men bygger på verkliga händelser. Lyssnade på den som ljudbok. Först tyckte jag om att man fick följa karaktärerna både som barn och även 30 år senare när de var vuxna. Man blev så berörd av deras upplevelser och märker hur barndomen formade deras liv. Älskar att läsa om samernas liv och inser att jag vet alldeles för lite om vår ursprungsbefolkning. Författaren har en förmåga att med sitt språk fånga läsaren, och hon beskriver miljöerna så fint. Är så glad att jag läste boken för den är fantastisk. Måste även berömma uppläsaren till ljudboken som gjorde ett strålande jobb.


Betyg: 5 / 5



 

1 kommentar: