lördag 5 augusti 2023

Balladen om sångfåglar och ormar


Titel: Balladen om sångfåglar och ormar
Serie: Hungerspelen #4
Författare: Suzanne Collins
Översättare: Lena Jonsson
Bokförlag: Bonnier Carlsen
Format: Danskt band
Utgiven: 2020-05
Antal sidor: 556
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Balladen om sångfåglar och ormar av Suzanne Collins är den fjärde boken i serien Hungerspelen. Denna bok utspelar sig 64 år innan de tidigare böckerna och handlar om Coriolanus Snow när han var ung.

 
Bokens första mening: "Coriolanus lät en näve vitkål falla ner i det kokande vattnet och svor att en vacker dag skulle han aldrig mer stoppa kål i sin mun."


Så här står det om handlingen: "I Balladen om sångfåglar och ormar följer vi händelserna som skedde 64 år innan Hungerspelen-trilogin utspelar sig.
Balladen om sångfåglar och ormar tar sin början på morgonen inför den tionde "Slåttern". Ceremonin där regimen väljer ut vilka två ungdomar som ska delta, och med all sannolikhet slaktas, i Hungerspelen. Regimen påstår att Hungerspelen hålls för att bygga upp en stark, trygg och lydande nation.
Men är det verkligen det samhället som folket vill leva i, och till vilket pris?

Denna ödesmättade morgon får vi följa 18-årige Coriolanus Snow, och det kommer att dröja länge innan han blir den fruktade diktator som vi lärt känna honom som i de tidigare böckerna.
Kanske får vi till och med lära känna honom som en hjälte?"


Hur var boken: Det var verkligen trevligt att återse den här världen, och det var intressant att följa den unge Coriolanus Snow och höra vad som hände det år då han fick vara mentor till ett barn som skulle delta i Hungerspelen, långt innan den tid då han var president. Har hört blandade åsikter om denna bok, men jag tillhör definitivt den grupp som gillade boken. Kom in i handlingen fort och allt eftersom handlingen fortskred, desto svårare hade jag att släppa den. I mina ögon helt klart läsvärd.


Betyg: 4 / 5



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar