lördag 12 januari 2013

Klassikervår 2013: Första boken


Titel: Regnbågen
Författare: Runar Schildt
Bokförlag: Bra Böcker / Bra Klassiker
Band: Inbunden
Tryckt: 1977
Antal sidor: 130

Hittade ju för att tag sedan ett gäng gamla böcker i källaren. Då bl.a. några stycken klassiker från Bra Böckers förlag som jag köpte för många, många år sedan. Dom har bara stått i bokhyllan utan att bli lästa och numera låg dom alltså i källaren. Det som är synd är att skyddsomslagen saknas på samtliga. Eftersom jag nu under våren deltar i klassikerutmaningen hos Lyrans Noblesser så passar det ju utmärkt att läsa någon eller några av dem.

Denna bok, alltså Regnbågen av Runar Schildt är finlandssvensk litteratur. Hade varken hört talas om boken eller författaren tidigare. Boken är skriven 1916. Handlingen utspelas 1855 i södra Finland under Krimkriget. Författaren är lite av en ordkonstnär tycker jag. Lite annorlunda att läsa när språket behandlas på ett annat sätt än det man är van vid. Historien är ändå trevlig på något sätt. Där finns lite humor och en hel del glädje, men samtidigt finns där rädslan för kriget som lurar i bakgrunden. Författaren skrev tydligen ganska mycket noveller och kortare berättelser, varav denna är en. Lite annorlunda men riktigt bra läsning var det i alla fall.

Handling: Skräddarmästare Björkman är inte från byn. Halt är han dessutom. Han accepteras egentligen bara av handelsman Markelin och magistern Carstenius. Dessa tre är  vänner i med- och motgång, Han accepteras också av den unga Sigrid, som han tycker mycket om. Miljön är  en by nära staden Lovisa i södra Finland Krimkrigets år 1855. 
1 kommentar: