måndag 28 januari 2013

Minnen, drömmar och reflektioner


Title: Minnen, drömmar och reflektioner
Författare: Marianne Faithfull 
Bokförlag: Bakhåll
Band: Hårdpärm med tygrygg
Tryckt: 2012
Antal sidor: 256

Vill börja med att tacka Bakhåll förlag för detta recensionsexemplar.

Det var genom mitt stora intresse för Rolling Stones och deras musik som jag också upptäckte Marianne Faithfull en gång i tiden. Vet att hon skrivit en tidigare självbiografi, vilken jag tyvärr inte läst, men när jag såg att denna fanns ute kände jag att jag väldigt gärna ville läsa denna.

Minnen, drömmar och reflektioner har Marianne Faithfull skrivit tillsammans med David Dalton. Kände nästan direkt att denna självbiografi var väldigt annorlunda än andra jag läst. Det känns inte som något skrivet, utan får nästan känslan av att hon sitter och berättar om sitt liv för mig. Hon beskriver en väldigt udda uppväxt där hennes far startade ett kollektiv där det bodde minst sagt underliga människor. Hon berättar öppenhjärtigt om sitt heroinmissbruk. Man märker att hon umgåtts med både väldigt udda och synnerligen speciella människor genom sitt liv. Naturligtvis återkommer hon till tiden med Rolling Stones, vilket är förståeligt eftersom hon levde i ett flerårigt förhållande med Mick Jagger.

Det som slår mig när jag läser boken är att Marianne Faithfull verkar vara oerhört kulturell på alla områden och dessutom en synnerligen intelligent person. Hon berättar verkligen om sitt liv med både självironi och humor och mycket i boken kretsar kring skapandet av musiken. Men vi får även veta en hel del om hennes karriär som skådespelerska. Man hittar ganska många citat från både böcker och musikstycken. Måste säga att helheten tilltalade mig väldigt mycket. Verkligen tummen upp för denna bok.

Baksidestext: Marianne Faithfull var bara 17 när hon slog igenom som popsångerska med "As Tears Go By" och hamnade i det glamorösa vilda livet med tidens rockstjärnor. Hennes fyraåriga förhållande med Mick Jagger slutade med en nedfärd i malströmmen, djupt ner i heroinmissbrukets mörker. 1972 var hon mycket illa däran och bodde bokstavligt på gatan, på en mur utanför ett rivningshus i London. Men hon kom tillbaka och det har hon gjort gång på gång. 1979 hade hon en bejublad comeback med albumet Broken English. Sedan dess har hon släppt mer än ett dussin album, skrivit böcker och haft framgångar som skådespelerska både på scenen och vita duken. Hon spelade Djävulen i William Burroughs och Tom Waits musikal Black Rider, hon spelade kejsarinnan Maria Teresa i Sofia Coppolas storfilm Marie Antoinette. Hennes nära vänskap med Mick Jagger, Keith Richards, Bob Dylan och andra av rockmusikens ikoner har bestått genom åren - hennes bok vimlar av intressanta episoder om sådant. Hon berättar både syrligt och varmt humoristiskt om ett fullständigt häpnadsväckande liv. Hon har genomlevt cancer. Hon har hamnat i koma - flera gånger. Hon har haft nära-döden-upplevelser. Hon har alltid kommit igen.

1 kommentar:

  1. Verkar vara en intressant bok, överlevare kan ofta bjuda på en bra stoty.

    SvaraRadera