tisdag 15 januari 2013

Manuskriptet från Accra


Titel: Manuskriptet från Accra
Författare: Paulo Coelho
Bokförlag: Bazar
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 188

Tackar Bazar förlag för detta fina recensionsexemplar!

Detta var verkligen en bok som förvånade mig. Den var allt annat än jag hade väntat mig. Handlingen utspelar sig 1099 i Jerusalem. Det är en ung pojke som berättar hur en vis man som kallas Kopten och några religiösa ledare samlar invånarna till något som de tror skall bli ett tal. Det visar sig i stället att Kopten ber människorna att ställa frågor till honom, frågor tagna bl.a från vardagen. Det blir en spännande utfrågning och många kloka svar.

Boken är skriven ur ett religiöst perspektiv, vilket jag inte har ont utav eftersom religion och existentiella frågor intresserar mig. Boken är skriven med ett lätt och fint språk så den är på inget vis tungläst. Har aldrig läst författaren tidigare så om detta är ett vanligt sätt för honom att skriva sina berättelser vet jag inte. Men jag blev överraskad på ett positivt sätt. Berättelsen fick verkligen igång tankeverksamheten. Det här var i mina ögon riktigt bra!! Kan rekommenderas! Kommer absolut läsa mer av denne författare.

Baksidestext:  1099. Medan Jerusalem förbereder sig på korsfararnas invasion kallar en grekisk man, känd som Kopten, stadens invånare till ett möte. Kristna, judar och muslimer, alla samlas på torget till vad de tror ska bli ett uppfordrande tal. Allt tyder på att nederlaget är nära - fienden är både starkare och bättre rustade än de. Men i stället för att mana till strid ber Kopten sina grannar att söka visdom i sin egen vardag.

Folk ställer frågor om verkliga fiender, om nederlag och ensamhet. Och får i sin tur frågor om vad det innebär att kämpa, om förändring, skönhet och om vilken riktning man ska ta. Man frågar om kärlek, lojalitet, sex, elegans, fruktan, ängslan, visdom och om vad framtiden bär i sitt sköte.

Och Kopten svarar.

Ännu i dag, tusen år senare, är hans svar lika sanna.

5 kommentarer:

 1. Sv: Nu ser det ut att ha gått igenom! Ibland är FB lite grinig och vill inte låta en gilla saker, har jag märkt, men nu har du tre lotter :) Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Coelho låter alltid intressant men religiöst, njaa.

  SV: Ohja, läs :D

  SvaraRadera
 3. Denna är jag lite sugen på att läsa men känner mig lite kluven på den.

  SvaraRadera
 4. Härligt! Han har ju en tendens att ofta skriva bra har jag märkt :)

  SvaraRadera
 5. SV: Eller hur? Ska bli riktigt spännande :D

  SvaraRadera