fredag 31 maj 2013

Den grekiska hjälmen


Titel: Den grekiska hjälmen
Författare: Jan Mårtensson
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 348
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Tack Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret!

Den grekiska hjälmen av Jan Mårtenson är hans bok nr: 41 i serien om antikvitetshandlaren Johan Kristian Homan. För de som inte läst dessa böcker tidigare, så driver Homan en antikvitetsaffär i Gamla Stan i Stockholm och blir ofta indragen i mordgåtor. Man behöver aldrig bli besviken på dessa böcker, inte heller på denna. Det är så supertrevliga deckarhistorier. Även denna gång är det mord på gång och nu är det andra antikvitetshandlare involverade, även utländska sådana. Det är som vanligt gott om kulinariska matinrättningar och goda drycker, och denna gång är det grekiska antikviteter, stora tuffa ryssar, Shakespeares England och en tur till Miami på menyn. Gillar Mårtensons sätt att skriva och att han blandar mordhistoria med kulturella miljöer. Det blir verkligen mysläsning på högsta nivå!!


Handling: Johan Kristian Homan är på bröllop i Shakespeares födelsestad Stratford-upon-Avon. Där träffar han en förmögen svensk teater- och musikproducent som samlar på exklusiva antikviteter från Grekland och Rom. Nu finns en magnifik bronshjälm från 500-talet f.Kr. Till salu på en konstmässa i Miami Beach. Ett unikt föremål som kunde ha burits i slagen vid Thermopyle och Marathon.

Samlaren ber Homan köpa in hjälmen för hans räkning. Han kan inte göra det själv eftersom "skattemyndigheterna i USA och jag har olika uppfattningar", som han uttrycker det.

Johan Kristian tar uppdraget, flyger till Miami och imponeras av stadens storslagna art déco-arkitektur. Mitt för näsan på en skrupulös rysk oligark lyckas han köpa hjälmen, men det förändrar i ett slag hela hans tillvaro och får dramatiska konsekvenser, inte bara för honom själv.

Betyg: 4+ / 51 kommentar:

  1. Har bara läst en bok av Mårtenson,men måste säga att jag gillade den och att de kommer bli fler :)

    SvaraRadera