fredag 24 maj 2013

Tulpanviruset


Titel: Tulpanviruset
Författare: Daniëlle Hermans
Bokförlag: Bazar Förlag
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 315
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Tack till Bazar Förlag för recensionsexemplaret.

Det första jag måste säga om denna bok är att jag älskar omslaget. Det är enkelt men oerhört vackert. När vi sedan kommer till själva innehållet så var Tulpanviruset av Daniëlle Hermans en helt perfekt bok för mig. Jag älskar deckare och är jätteintresserad av allt som har med historia att göra, då var denna bok som är en salig blandning av båda helt perfekt. Den handlar alltså om mordfall som sker i nutid och hela boken igenom finns kopplingar till 1600-talets tulpanhandel. Mycket intressant att få reda på lite om tulpanens ursprung och även höra om tulpanhysterin i 1600-talets Holland. Det är även diskussioner om vetenskap och religion  i boken, vilket också är jätteintressant. En gammal vacker bok / katalog spelar en betydande roll i berättelsen, sedan nämns antikviteter och konst. Det hela blir en härlig sammansättning som ger en mysig läsupplevelse. Att få lite lärdom samtidigt som man läser en spänningsroman är ju aldrig fel.

Boken är full av pusselbitar som skall knytas samman så spänningen löper boken igenom. Det är korta kapitel vilket göra att man vill läsa ett till och ett till.... Tycker däremot inte att man lär känna karaktärerna så ingående. Men förutom det sistnämnda så tycker jag att det var en toppenbok!!


Handling: Mitt i natten väcks konstnären Alec av ett telefonsamtal från sin farbror Frank - någon har brutit sig in i Londonvåningen och misshandlat honom. När Alec kommer dit är farbrodern illa däran. Innan han dör i brorsonens armar ber han denna att ta hand om en ålderstigen katalog han krampaktigt hållit i. På det uppslaget som nu är fläckat av blod finns en teckning av en vacker tulpan med vita kronblad med flammande röda strimmor... Och så blir Alec inblandad i en mordgåta som tagit sin början många hundra år tidigare och åtskilliga mil därifrån. År 1636 hittades Wourter Winckel brutalt ihjälslagen i sitt värdshus i byn Alkmaar i Holland. Winckel var en respekterad tulpanhandlare som ägde en unik samling lökar, bland den den mest åtrådda och exklusiva av dem alla: Semper Augustus. De två morden visar sig hänga ihop, men vem eller vilka har något att vinna på männens död?

Betyg: 5 / 5

2 kommentarer:

  1. Jag har sett boken på biblioteket, men inte plockat upp den. Den låter faktiskt riktigt bra så nu hamnade den på läslistan :)

    SvaraRadera
  2. underbart omslag! jag får lust att läsa boken bara för det!

    SvaraRadera