söndag 5 maj 2013

Doktor Joseph


Titel: Doktor Joseph
Författare: Andreas Roman
Bokförlag: Massolit
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal Sidor: 387
Finns att köpa på: Adlibris | Bokus | CDON | Bokia

Tack till Massolit förlag för recensionsexemplaret.

Doktor Joseph av speldesignern och författaren Andreas Roman är första boken i en serie med namn Stockholm Vodou. Som titeln antyder så kretsar mycket av handlingen kring voodoo och magi vilket är ett trevligt inslag som känns ganska nytt och fräscht. Det mesta av handlingen utspelar sig i Stockholmsområdet, då speciellt Gamla Stan. I Stockholm bor nämligen huvudkaraktären Joseph med fru och barn. Men ibland hoppar vi tillbaka i dåtid på Haiti, där Joseph och hans familj bodde. Det var även där han träffade sin fru. Det är mycket spänning i boken, bitvis är beskrivningarna riktigt ruggiga, men det finns även en gnutta humor mitt i det hela. Gillar de korta kapitlen, vilket gör att boken är väldigt lättläst. Dialogerna känns aningen styltade ibland, men det är inget som stör jättemycket. Gillade ändå boken såpass att jag är nyfiken på att läsa fortsättningen när den kommer.

Baksidestext: När Joseph får sparken från sitt jobb som arbetsterapeut på Försäkringskassan, blir lämnad av fru och barn och polisanmäld av grannen, får han nog och går ner i sin källare där hans gamla vodoualtare står kvar sedan hans ungdomstid som lovande vodoupräst på Haiti. 

Han förhäxar sin gamla arbetsplats och sin granne, och passar även på att välsigna dem som gjort honom gott. men detta innebär att han öppnar en dörr som han stängt för många år sedan. Mörka krafter som letat efter Joseph ända sedan han flydde till Sverige får nu upp ett spår efter honom, och dras till Stockholm för att göra upp en gång för alla.

Betyg 3+ / 5


2 kommentarer: