onsdag 1 maj 2013

Utvandrarna


Titel: Utvandrarna
Författare: Vilhelm Moberg
Bokförlag: Bonnier Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 573

När jag såg att Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit skulle komma i ny fin pocketutgåva, bestämde jag mig genast för att köpa böckerna och göra en omläsning av dem. Första gången jag läste dem var när jag var i 20-års åldern...alltså för ca. 35 år sedan. Då lånade jag dem på biblioteket. Kom ihåg att jag redan då tyckte att böckerna var jättebra. En annan anledning till att jag vill läsa böckerna just nu och har ett jätteintresse för ämnet är på grund av att jag rotat i min släkthistoria ganska mycket de senaste åren. Min gammelmormor var den enda av sju syskon som blev kvar i Sverige. Alla andra utvandrade till USA. Den enda skillnaden gentemot bokens karaktärer är att mina släktingar utvandrade från Dalarna.

Nu när jag läst första boken, Utvandrarna, igen så kan jag bara säga att boken är ännu bättre än vad jag minns. Det är otroligt spännande att läsa om Sverige på 1800-talet, om hur det var att leva på den svenska landsbygden då och att höra lite mer om bakgrunden till att så många utvandrade till Amerika.

Vilhelm Moberg var en ofantligt duktig författare. Han skrev sina böcker med ett lättsamt språk. Att han ofta använder dialekt i dialogerna, gör språket ännu mer levande. Han fångar tidsandan otroligt väl och karaktärerna är så färgstarka. Han fångar miljöerna suveränt och man kan nästan känna smaker och lukter i hans beskrivningar. Författaren har en otrolig förmåga att beskriva den lilla, fattiga människan och att skildra vardagshändelser. Beskrivningen av överfärden i båten är så dramatiska. Man känner människornas ångest och oro, men samtidigt deras längtan och förväntan.

Ja det här är en absolut fantastisk bok och jag ser så mycket fram emot att läsa fortsättningen!! Kan varm rekommenderas!!!

Baksidestext: "Sverige på 1840-talet. Livet är hårt för många. De fattiga bönderna i Småland försöker få ut så mycket som möjligt av sin magra jord, men när det blir missväxt och en hård vinter är svälten nära. I Ljuder socken drömmer Karl Oskar, Kristina, Robert, Arvid, Ulrika och många andra om ett bättre liv, utan hunger och överhetens förtryck. Karl Oskar och hans bror Robert visar sig ha samma idé: att emigrera till Amerika. Den långa och strapatsrika resan över Atlanten tar sin början, mot en ljusare framtid.

Vilhelm Moberg(1898 - 1973) var författare, dramatiker och samhällsdebattör. Med sitt Utvandrarepos skrev han sig rakt in i den svenska folksjälen. "Utvandrarna" gavs ut första gången 1949 och har lästs och älskats sedan dess.

Men förord av Björn Ulvaeus."


Betyg: 5 / 511 kommentarer:

 1. Läste den nyligen i bokcirkel, jättebra bok. Måste hitta tid att läsa de andra böckerna också. Och de nya utgåvorna är ju så fina. Fick ta mig i kragen för att inte köpa när jag hade tillgång till tidigare utgåvor redan.

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen fantastiska böcker och egentligen borde man nog läsa om dem.

  SvaraRadera
 3. Jag är sugen på att läsa utvandrarsviten :)

  SvaraRadera
 4. Flott bokomtale og nydelig bokomslag!! Dette er en bok jeg virkelig kunne tenke meg å lese :)

  SvaraRadera
 5. hejsan :) Kul du kollat in på min blogg. Ja underbara helvete var bra så rekommenderar den till dej :) du kan ju skriva till förlaget om ett rec-ex.

  SvaraRadera
 6. Denna serie har jag alltid velat läsa men inte gjort det än.

  SvaraRadera
 7. Jag funderar på att köpa de här snygga pocketarna, fast jag redan har en annan utgåva. Jag försvarar det med att det är alla fyra böckerna i en volym och det är större chans att jag läser om böckerna om jag orkar lyfta dem. ;)

  SvaraRadera
 8. Så snygg, inte läst på länge

  SvaraRadera
 9. Så himla snyggt med broderitemat på omslagen!

  SvaraRadera
 10. De har jag faktiskt inte läst än, men tänkt göra hur länge som helst. Men jag är så blödig nuförtiden så det blir nog lite uppskakande.

  SvaraRadera
 11. Åh, jag som inte läst dessa... Kanske borde köpa dem nu då. Typiskt såg dem på Akademibokhandeln idag, men stod och velade. Väldigt fina böcker!

  SvaraRadera