måndag 28 januari 2013

Minnen, drömmar och reflektioner


Title: Minnen, drömmar och reflektioner
Författare: Marianne Faithfull 
Bokförlag: Bakhåll
Band: Hårdpärm med tygrygg
Tryckt: 2012
Antal sidor: 256

Vill börja med att tacka Bakhåll förlag för detta recensionsexemplar.

Det var genom mitt stora intresse för Rolling Stones och deras musik som jag också upptäckte Marianne Faithfull en gång i tiden. Vet att hon skrivit en tidigare självbiografi, vilken jag tyvärr inte läst, men när jag såg att denna fanns ute kände jag att jag väldigt gärna ville läsa denna.

Minnen, drömmar och reflektioner har Marianne Faithfull skrivit tillsammans med David Dalton. Kände nästan direkt att denna självbiografi var väldigt annorlunda än andra jag läst. Det känns inte som något skrivet, utan får nästan känslan av att hon sitter och berättar om sitt liv för mig. Hon beskriver en väldigt udda uppväxt där hennes far startade ett kollektiv där det bodde minst sagt underliga människor. Hon berättar öppenhjärtigt om sitt heroinmissbruk. Man märker att hon umgåtts med både väldigt udda och synnerligen speciella människor genom sitt liv. Naturligtvis återkommer hon till tiden med Rolling Stones, vilket är förståeligt eftersom hon levde i ett flerårigt förhållande med Mick Jagger.

Det som slår mig när jag läser boken är att Marianne Faithfull verkar vara oerhört kulturell på alla områden och dessutom en synnerligen intelligent person. Hon berättar verkligen om sitt liv med både självironi och humor och mycket i boken kretsar kring skapandet av musiken. Men vi får även veta en hel del om hennes karriär som skådespelerska. Man hittar ganska många citat från både böcker och musikstycken. Måste säga att helheten tilltalade mig väldigt mycket. Verkligen tummen upp för denna bok.

Baksidestext: Marianne Faithfull var bara 17 när hon slog igenom som popsångerska med "As Tears Go By" och hamnade i det glamorösa vilda livet med tidens rockstjärnor. Hennes fyraåriga förhållande med Mick Jagger slutade med en nedfärd i malströmmen, djupt ner i heroinmissbrukets mörker. 1972 var hon mycket illa däran och bodde bokstavligt på gatan, på en mur utanför ett rivningshus i London. Men hon kom tillbaka och det har hon gjort gång på gång. 1979 hade hon en bejublad comeback med albumet Broken English. Sedan dess har hon släppt mer än ett dussin album, skrivit böcker och haft framgångar som skådespelerska både på scenen och vita duken. Hon spelade Djävulen i William Burroughs och Tom Waits musikal Black Rider, hon spelade kejsarinnan Maria Teresa i Sofia Coppolas storfilm Marie Antoinette. Hennes nära vänskap med Mick Jagger, Keith Richards, Bob Dylan och andra av rockmusikens ikoner har bestått genom åren - hennes bok vimlar av intressanta episoder om sådant. Hon berättar både syrligt och varmt humoristiskt om ett fullständigt häpnadsväckande liv. Hon har genomlevt cancer. Hon har hamnat i koma - flera gånger. Hon har haft nära-döden-upplevelser. Hon har alltid kommit igen.

Serier på DVD just nu


Förutom att kika på filmnyheter så tittas det en hel del på serier också här hos oss. De serier som vi just nu håller på med är:

Friends. Där skall vi börja på säsong 6.
Heros säsong 4
Bröderna Cartwright. Gammal wästern-serie från 60-talet.

tisdag 22 januari 2013

Ett slags rättvisa


Titel: Ett slags rättvisa
Författare: P.D. James
Bokförlag: Wahlström & Widstand
Band: Inbunden
Tryckt: 1998
Antal sidor: 423

"Mördare brukar inte förvarna sina offer. Detta är en död som kommer barmhärtigt fri från skräckslagen väntan, hur ohygglig den där sista sekunden av förfärad insikt än kan vara."

Så börjar Ett slags rättvisa,  en spännande Dalgliesh-deckare av P.D. James. Denna författarinna har jag läst en bok av tidigare, men sedan blev det inget mer, trots att jag gillade den. Har nu fått tag på några på Myrorna så jag tänkte stifta bekantskap med henne igen. Ingen dum idé kan jag tycka nu när jag läst denna bok. Hon skriver väldigt spännande historier. Det riktigt doftar engelsk deckare över det hela. En spännande uppbyggd historia som på lite Agatha Christie-vägar tar oss fram till upplösningen. Man får veta ganska mycket om karaktärernas personlighet och man får ta del av deras liv. Detta gör karaktärerna väldigt levande för läsaren. Mycket positivt!! Lättläst är det också. Inget som är segt och tungläst. Kan verkligen rekommenderas om man gillar deckare.

Baksidestext: När Venetia Aldridge ska försvara den unge Gerry Ashe, som står anklagad för det brutala mordet på sin moster, är det för henne bara ett fall i raden - bara ytterligare en chans att triumfera i sin lysande karriär som brottmålsadvokat. Men rättegången sätter igång en kedja av händelser, lika brutala som oförutsägbara - och fyra veckor efter domslut hittas miss Aldridge död vid sitt skrivbord. På huvudet bär hon en domarperuk indränkt i blod.
Vem hatar henne tillräckligt mycket för att mörda? Hennes älskare? Hennes före detta man? En rasande klient eller en avundsjuk kollega? Adam Dalgliesh och hans team från Scotland Yard kopplas in på detta både förbryllande och känsliga fall. i takt med att undersökningarna fortskrider, växer listan över misstänkta. Det visar sig snart att lika beundrad som Venetia Aldridge var som advokat - lika avskydd tycks hon varit som människa.

Filmer hyrda förra veckan!


Step up Revolution var den första filmen av förra veckans hyrda som vi såg. Detta är en superläcker dansfilm som man knappt kan sitta still när man ser. Handlingen är väl inte världsbäst, men det är ju för den supercoola danserna som man tittar på den, så det gör inte så mycket. Huvudrollsinnehavaren Emelie är den superduktiga vinnaren av programmet "So you think you can dance".

Handling: Rikemansdottern Emily är nyinflyttad Miami, när hon träffar den sexiga dansaren Sean. Han står i spetsen för flash mob-gänget, THE MOB, som är i full färd med att förvandla stadens gator till den allra vildaste gatufesten. Men THE MOB's hemtrakter hotas av bulldozrar, och tillsammans med Emily planerar de ett överrumplande dansmotangrepp. Det är dock bara Emily som vet vem de egentligen kämpar mot. 


The Factory var en thriller med bl.a John Cusack i huvudrollen. Det är en story om två poliser som jagar en seriemördare. Filmen känns inte jätteoriginell, men ändå inte så dålig så den inte går att se.Huruvida den bygger på verkliga händelser som jag hört, vet jag inte!!

Handling: Mike Fletcher, en polis av den hårda skolan, och hans partner Kelsey Walker jagar en brutal seriemördare som siktat in sig på unga gatflickor. När Mikes tonåriga dotter mystiskt försvinner inser han att hon tagits av samme mördare som han jagar. Besatt av att hitta mördaren släpper han alla professionella hämningar och inser att han måste göra allt som krävs för att rädda sin dotter ? Vad det än må vara.


Sista filmen var The Dictator. Detta gillade jag. En superrolig och helgalen film om en fullständigt stollig diktator som gör allt för att få behålla sin diktatur. Huvudrollerna spelas av Sacha Baron Cohen och Megan Fox

Handling:  Filmen berättar den heroiska historien om en diktator som riskerar livet för att försäkra sig om att demokratin aldrig ska komma till det land som han så kärleksfullt förtrycker. 

lördag 19 januari 2013

Just nu....enkäten

Denna enkäten cirkulerar på många bokbloggar. Tänkte att även jag skulle svara på den.

Just nu....

....läser jag i fotöljen: Ett slags rättvisa av P.D. James. En spännande Adam Dalgliesh-deckare!

....läser jag inför bokcirklar: Är inte med i någon bokcirkel.

....längtar jag efter att läsa: Längtar just nu efter att läsa självbiografin Minnen, drömmar och reflektioner av Marianne Faithfull. Den kommer säkert att bli nästa bok att läsas.

....har jag nyss läst: Manusriptet från Accra av Paulo Coelho. In intressant och tänkvärd bok om religiösa och existentiella frågor.

....ligger detta på sängbordet: Samma som första frågan, En slags rättvisa av P.D. James. Läser oftast bara en bok i taget nuförtiden så den läses där jag för stunden befinner mig.

....finns detta i MP3-spelaren: Lyssnar nästan aldrig på böcker över huvud taget, något som jag funderar på att göra ibland.

....pausläser jag: Processen av Franz Kafka. Har av någon anledning väldigt svårt att ta mig igenom denna så just nu ligger den på is.

....ser jag: På tv kikar jag just nu på Hur vi blev svenska Hoolywoodfruar. På köp-dvd kikar vi på Friends där vi är inne på säsong 5 och även på Heros säsong 4.


tisdag 15 januari 2013

Manuskriptet från Accra


Titel: Manuskriptet från Accra
Författare: Paulo Coelho
Bokförlag: Bazar
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 188

Tackar Bazar förlag för detta fina recensionsexemplar!

Detta var verkligen en bok som förvånade mig. Den var allt annat än jag hade väntat mig. Handlingen utspelar sig 1099 i Jerusalem. Det är en ung pojke som berättar hur en vis man som kallas Kopten och några religiösa ledare samlar invånarna till något som de tror skall bli ett tal. Det visar sig i stället att Kopten ber människorna att ställa frågor till honom, frågor tagna bl.a från vardagen. Det blir en spännande utfrågning och många kloka svar.

Boken är skriven ur ett religiöst perspektiv, vilket jag inte har ont utav eftersom religion och existentiella frågor intresserar mig. Boken är skriven med ett lätt och fint språk så den är på inget vis tungläst. Har aldrig läst författaren tidigare så om detta är ett vanligt sätt för honom att skriva sina berättelser vet jag inte. Men jag blev överraskad på ett positivt sätt. Berättelsen fick verkligen igång tankeverksamheten. Det här var i mina ögon riktigt bra!! Kan rekommenderas! Kommer absolut läsa mer av denne författare.

Baksidestext:  1099. Medan Jerusalem förbereder sig på korsfararnas invasion kallar en grekisk man, känd som Kopten, stadens invånare till ett möte. Kristna, judar och muslimer, alla samlas på torget till vad de tror ska bli ett uppfordrande tal. Allt tyder på att nederlaget är nära - fienden är både starkare och bättre rustade än de. Men i stället för att mana till strid ber Kopten sina grannar att söka visdom i sin egen vardag.

Folk ställer frågor om verkliga fiender, om nederlag och ensamhet. Och får i sin tur frågor om vad det innebär att kämpa, om förändring, skönhet och om vilken riktning man ska ta. Man frågar om kärlek, lojalitet, sex, elegans, fruktan, ängslan, visdom och om vad framtiden bär i sitt sköte.

Och Kopten svarar.

Ännu i dag, tusen år senare, är hans svar lika sanna.

måndag 14 januari 2013

Tävling!

C.R.M. Nilssons blogg firar födelsedag och detta firas med en utlottning av en bok av Haruki Murakami. Lät intressant så jag beslutade mig för att delta i tävlingen. 


Madagaskar 3


Madagaskar 3, var som de tidigare en rolig, varm, underhållande och färgsprakande berättelse om ett gäng djur från ett zoo i New York med lejonet Alex i spetsen. Vi fick tillsammans med dem uppleva ytterligare ett spännande äventyr. Älskar verkligen dessa filmer med sina underbara karaktärer.

Handling: Nu är dina favoritfigurer tillbaka i sitt roligaste äventyr hittills. Alex, Marty, Melman och Gloria är på flykt genom Europa. Tillsammans med den berömmelsetörstande Kung Julien och de bossiga pingvinerna går hela gänget med i en cirkus för att kunna fly från kapten Dubois från Djurmyndigheten.
 

lördag 12 januari 2013

Hit & run


Filmen Hit & run var en helt okey action / komedi med bl.a Dax Shepard, Tom Arnold och Bradley Cooper i rollerna. Det var lite skjuta, vilda biljakter och andra galenskaper blandat med lite romantik. Kikar man på denna skall man inte förvänta sig någon högklassig kvalitet, men som lördagsunderhållning duger den gott!!

Handling: Charlie Bronson och hans flickvän Annie bor i en småstad och är nöjda med livet. Ingen vet om att han egentligen heter Yul Perkins och lever under skydd efter att ha vittnat mot kompisen Alex. När Annie får ett jobberbjudande i Los Angeles bestämmer sig paret för att flytta dit, helt ovetandes om att både Alex och Annies ex är ute efter att hämnas.

Klassikervår 2013: Första boken


Titel: Regnbågen
Författare: Runar Schildt
Bokförlag: Bra Böcker / Bra Klassiker
Band: Inbunden
Tryckt: 1977
Antal sidor: 130

Hittade ju för att tag sedan ett gäng gamla böcker i källaren. Då bl.a. några stycken klassiker från Bra Böckers förlag som jag köpte för många, många år sedan. Dom har bara stått i bokhyllan utan att bli lästa och numera låg dom alltså i källaren. Det som är synd är att skyddsomslagen saknas på samtliga. Eftersom jag nu under våren deltar i klassikerutmaningen hos Lyrans Noblesser så passar det ju utmärkt att läsa någon eller några av dem.

Denna bok, alltså Regnbågen av Runar Schildt är finlandssvensk litteratur. Hade varken hört talas om boken eller författaren tidigare. Boken är skriven 1916. Handlingen utspelas 1855 i södra Finland under Krimkriget. Författaren är lite av en ordkonstnär tycker jag. Lite annorlunda att läsa när språket behandlas på ett annat sätt än det man är van vid. Historien är ändå trevlig på något sätt. Där finns lite humor och en hel del glädje, men samtidigt finns där rädslan för kriget som lurar i bakgrunden. Författaren skrev tydligen ganska mycket noveller och kortare berättelser, varav denna är en. Lite annorlunda men riktigt bra läsning var det i alla fall.

Handling: Skräddarmästare Björkman är inte från byn. Halt är han dessutom. Han accepteras egentligen bara av handelsman Markelin och magistern Carstenius. Dessa tre är  vänner i med- och motgång, Han accepteras också av den unga Sigrid, som han tycker mycket om. Miljön är  en by nära staden Lovisa i södra Finland Krimkrigets år 1855. 




fredag 11 januari 2013

Fru Björks öden och äventyr


Titel: Fru Björks öden och äventyr
Författare: Jonas Gardell
Bokförlag: PAN / Norstedts
Band: Pocket
Tryckt: 2002
Antal sidor: 226

Efter att ha stiftat bekantskap med Jonas Gardell som författare förra året så kände jag att jag absolut måste läsa mer av honom. Fick tag på Fru Björks öden och äventyr när jag var inne på Myrorna för ett bra tag sedan. Nu är den utläst. Måste säga att Gardell blir man inte besviken på. Han skriver så vansinnigt bra. Berättelsen har ett otroligt flyt. Gardell är helt fantastisk på att använda språket. Det får en att leva sig in i berättelsen och känna med karaktären fru Björk. Man tycker synd om, skäms över och till och med blir arg på henne. Javisst, berättelsen är lite mörk. Men det är inte till någon nackdel, tvärtom. Jag fastnar direkt för hans berättelser. Har ni inte läst Gardell så kan jag varmt rekommendera honom. Jag kommer i alla fall läsa fler av hans böcker.

Baksidestext: Sent en söndag, den första november, bestämmer sig fru Björk att hon vill skiljas från sin tråkiga man. Redan nästa morgon författar hon ett avskedsbrev, packar sin väska och rymmer. Fru Björk får chansen att rannsaka sitt liv. Hon förstår snabbt att hon har blivit lurad av livet, man lovade henne allt och man gav henne inget. Hon bestämmer sig för att återvända till Sverige och kräva sin rätt. 

Snabba Cash 2


Ha just kikat färdigt på Snabba Cash 2. Gillar ju verkligen Joel Kinnaman och såg första filmen, så jag ville se även denna. Visst är väl filmen ganska okey, men trots att jag vet om att filmerna bara har böckerna som utgångspunkt så stör det mig lite ändå att filmernas handling inte är som böckerna. Kan inte hjälpa det!!

Handling: JW var en gång en lovande Handelsstudent, men med för stor hunger efter snabba cash. Nu betalar han priset: fyra år på Norrtäljeanstalten. JW har en plan på hur han ska vända sitt liv tillrätta då allt förändras när en ny livsfarlig fånge kommer till anstalten, en man från JW:s våldsamma förflutna: Mrado Slovovic. Jorge Salinas, kokskungen från Sollentuna, återvänder samtidigt till Stockholm efter tre år i landsflykt. Jorges plan är att göra en snabb koksdeal, men planerna går våldsamt fel och Jorge måste fly. Och Mahmud Al Askori försöker desperat få ihop pengar för att blidka bossen Radovan, efter att två tjejer i Radovans stall lyckats fly.

torsdag 10 januari 2013

Två filmer


Days or grace är en thriller som utspelar sig i Mexico City. En väldigt tuff och rå film om våldet och korruptionen där. Maken gillade verkligen filmen. Men mig gav den tyvärr inte så mycket.

Handling: Följ med till Mexico City. Världens farligaste stad. En polis. En gisslan. En hustru. Korruption, våld och hämnd. Tre öden, 30 dagar, under åtta års tid. Tre sätt att slåss för att överleva bland drogkarteller och blodspengar i ett samhälle genomsyrat av våld.


En ny start var däremot en mycket bättre film. Här spelar Matt Damon en man som tragiskt mist sin fru. Han och hans två barn försöker starta på ny kula. Detta blir till en varm, härlig och rolig film som jag tyckte oerhört mycket om. Matt Damon gör rollen så himla bra. Man gillar verkligen hans rollkaraktär. Tycker att han är en otroligt bra skådespelare. Storyn bygger enligt vad jag hört på en verklig historia. Huruvida detta stämmer vet jag faktiskt inte.

Handling: Benjamin Mee, fattar efter sin hustrus tragiska bortgång beslutet att tillsammans med sina två barn starta ett nytt liv. Familjen flyttar till en högst osannolik plats: ett hus vars ägor innefattar en fallfärdig djurpark med en skock behövande, exotiska djur. Med hjälp av djurskötaren Kelly och övrig personal, sliter Benjamin för att återskapa djurparkens forna glans, samtidigt som han själv kämpar med att hitta tillbaka till livet och till sina barn


Kaffe med musik


Titel: Kaffe med musik
Författare: Karin Brunk Holmqvist
Bokförlag: Kabusa böcker
Band: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 219

Kaffe med musik är min första bekantskap med författarinnan Karin Brunk Holmqvist. En ganska positiv bekantskap tycker jag. Historien handlar om några äldre symötesdamer och deras män. Damerna åker på en tripp till Tyskland tillsammans. Tycker att karaktärerna är väldigt trevliga. Historien är egentligen inte så märkvärdig och det kunde kanske hänt lite mer under resan, men den är ändå trevlig och rolig på något sätt. Boken väcker trots allt nyfikenheten, så jag kommer säkert läsa fler böcker av denna författare.

Baksidestext: I Brantevik är det höst, vinden pinar det lilla kustsamhället och övergivna katter blickar med sorgsna ögon mot de tomma fönstren i sommarhusen. Viola och Inez parkerar sina cyklar utanför Olgas hus. Den här kvällen är de bara tre på symötet eftersom Svea är i Stockholm. Innan de skrapar sina tre reselotter från idrottsföreningen bestämmer de att om en vinner , åker alla.
Och vinst blir det, en bussresa till julmarknad i Tyskland, och den tredje december kliver de fyra väninnorna på bussen som ska ta dem på en resa till glittrande julstämning och många "kaffe med musik". Inte kan de ana att deras vänskap kommer sättas på överraskande prov. 

söndag 6 januari 2013

Klassikerutmaning


Lyrans Noblesser drar nu igång en ny klassikerutmaning som sträcker sig fram till sista april. Jag hakar absolut på denna utmaning eftersom jag ändå hade föresatt mig att läsa några klassiker i år.

Här lästa jag:
Runar Schildt - Regnbågen
Vilhelm Moberg - Soldat med brutet gevär

Per-Anders Fogelström - Mina drömmars stad
Vilhelm Moberg - Utvandrarna


Midvinter


Title: Midvinter
Författare: Rosamunde Pilcher
Bokförlag: Månpocket
Band: Pocket
Tryckt: 2002
Antal sidor: 450

Jag har läst någon bok tidigare av Rosamunde Pikcher som jag tyckte var jättetrevlig. Midvinter var absolut inget undantag. Historien är skriven med sådant engagemang, värme och humor, så man kan inte låta bli att tycka om den. Man kan väl kalla det en släkthistoria.  Historien är otroligt fin på något vis. Där finns både lycka, sorg men även framtidstro i en salig blandning. Älskar verkligen karaktärerna som alla är väldigt speciella och de beskrivs på ett underbart sätt. Även miljöer är fantastiskt beskrivna. Handlingen utspelar sig runt jul i Skottland, vilket gjorde att den stämningsmässigt passade så bra att läsa denna årstid. Rekommenderas varmt!

Baksidestext: Livskloka skådespelerskan Elfride tröttnar på storstadslivet och flyttar ut på landet. Redan första gången som hon och organisten Oscar Blundell möts känner de sig dragna till varandra, men han är gift och har barn och Ellfride blir nära vän till familjen. Men så står Oscar plötsligt utan fru och dotter och han övertalar Elfride att följa med till Sutherland i Skottland där han är född.
Vänner och släktingar samlas vid jultid i det stora huset hos Oscar och Elfride. Så griper ödet in och det blåser upp till snöstorm, vägarna blir oframkomliga och gästerna stannar kvar längre än planerat - alla dessa ensammma, vilsna människor som längtar efter värme, kärlek och att hitta sin rätta plats i tillvaron.

lördag 5 januari 2013

Hamilton 2


Nu har vi sett Hamilton 2 - Men inte om det gäller din dotter. Ytterligare en film som bygger på Jan Guillous böcker. Från förra filmen Inationens intresse så har ju Mikael Persbrandt spelat huvudrollen som underrättelseofficeren Carl Hamilton. Jag tycker att han gör rollen riktigt bra. Förra filmen var inte en riktig hundrapoängare, men denna filmen var betydligt mycket bättre. Jag vet att den fått dålig kritik av många, men vi gillar den. Storyn var hyfsat uppbyggd och den var spännande.

Handling: En gång i tiden hade den svenske underrättelseofficeren Carl Hamilton en familj. Men den utraderades i en hämndaktion. Då Carls 7-åriga guddotter Nathalie kidnappas kommer alla smärtsamma minnen tillbaka. När kidnappningens bakomliggande motiv blir kända intar de svenska myndigheterna en passiv roll vilket tvingar Hamilton till handling. Med hjälp av internationella kontakter lyckas han komma dem på spåren. Det politiska spelet gör att kidnapparna känner sig säkra i sitt hemland. Men de räknar inte med Hamilton, som tillsammans med några militärkollegor planerar en dödlig räddningsaktion. Alltför sent inser Hamilton vilka enorma krafter och makter som motarbetar hans uppdrag.

fredag 4 januari 2013

Hope Springs


Maryl Streep och Tommy Lee Jones spelar huvudrollerna i filmen Hope Springs, som är en mycket trevlig, rolig och och charmerande komedi, vilken hade release på dvd och blu-ray i dagarna. De spelar ett äkta par med äktenskapsproblem. Oj vad dom gör rollera bra. Hon är den ledsna frun som vill ha lite glöd i förhållandet igen och han verkar inte ens fatta att dom har problem. Ja absolut en sevärd film!

Handling: Kay och Arnold är ett gift par vars äktenskap sjunger på sista verser, enligt Kay. När hon hör talas om en ryktbar äktenskapsrådgivare, med lite annorlunda metoder, i den lilla staden Hope Springs fantiserar hon direkt om en nystart. Men att övertala Arnold om att sätta sig på ett flygplan för intensiv terapi, prata om känslor, sex och genomgå olika praktiska övningar, är allt annat än enkelt.

Författarfemman 2013


Malins bokblogg hittade jag denna utmaning. Författarfemman går ut på att man skall återuppta bekantskapen med någon författare som man läst någon bok av tidigare. En riktigt bra idé. Vissa författare läser man kanske bara någon bok av, sedan blir det inga fler trots att man tycker att författaren skriver riktigt bra.

Minst fem av författarna nedan skall jag återuppta bekantskapen med:

Louise Boije af Gennäs
P.D. James (Ett slags rättvisa)
Unni Lindell (Djävulskyssen)
Jonas Gardell (Fru Björks öden och äventyr)
Minette Walters
Robert Ludlum
Martina Haag
Jo Nesbø
Arne Dahl
Anna jansson
Denise Rudberg
Katerina Janouch

torsdag 3 januari 2013

De första filmerna i år


Grannpatrullen hade vi hört talas om. Den skulle efter vad vi hör vara en väldigt rolig komedi med bl.a Jonah Hill och Ben Stiller i huvudrollerna. Blev helt klart lite besviken. Den kändes mer fånig än rolig. En story om några larviga karlar som jagar aliens. Nä inget för oss!

Handling: Fyra helt vanliga män bildar en grannpatrull för att hålla gatorna i kvarteret trygga och för att få lite spänning i sina annars händelselösa liv.Men någonting står inte rätt till i förorten, de upptäcker att deras kvarter är fullt av utomjordingar som utger för att vara vanliga förortsbor. Grannpatrullen måste nu rädda inte bara kvarteret utan hela världen från undergång.


The Bourne legacy har man ju längtat efter. Nu har vi äntligen sett den. Jason Bournes karaktär är ju inte med i denna filmen utan här jagas en annan agent. Denne spelas av Jeremy Renner, och  hans motspelerska är Rachel Weisz. Hon spelar här en doktor som skall hjälpa agenten. Visst är det en hygglig story och den är definitivt actionladdad. Men jag saknar Matt Damon i filmen. Det känns inte riktigt detsamma utan honom. Storyn har en liten annan vinkling än de tidigare filmerna, vilket förvisso är intressant. Men det känns ändå inte riktigt hundra. Den gick att se trots allt, för dålig var den inte.

Handling: Det har aldrig varit bara en... Den fjärde filmen i Bourne serien, en ny spännande spionthriller som tar vid där Bourne Ultimatum slutade, med en ny agent i huvudrollen.


Så till sist så har vi sett en lite äldre film som vi aldrig sett. Hairspray  heter den. Det var en otroligt rolig och härlig musikal med bl.a John Travolta och Michelle Pfeiffer i huvudrollerna. Det är så härligt med filmer som är fulla med sång och dans. Något man blir så glad åt att se. Travoltas rollkaraktär är helt störtskön. Har ni inte sett den så kan jag varmt rekommendera den.

Handling: Tracy Turnblad, en stor flicka med stort hår och ett ännu större hjärta, har bara en passion i livet - att dansa. Hennes dröm är att få vara med i The Corny Collins Show, Baltimores häftigaste dansparty som visas på tv. Tracy tycks passa perfekt som deltagare - om det inte vore för en sak. Hennes kroppsstorlek skiljer henne från den coola mängden, något som hennes välmenande men överbeskyddande mor  inte är sen att påpeka. Men skam den som ger sig! Tracy är övertygad om att det är hennes kall i livet att ägna sig åt dans och när hennes far Wilbur säger till henne "Go for it!" inser hon att man måste tänka stort för att bli stor, även om ens kropp redan motsvarar formatet.

tisdag 1 januari 2013

Hela läslistan 2012

Antalet lästa böcker 2012 blev mycket färre än vad jag tänkt mig. Men hälsa och ork styr man inte alltid över. Men nedan ser ni i alla fall de böcker som hanns med under året:

Ken Follett - En värld utan slut
Liza Marklund - Du gamla du fria
Camilla Läckberg - Änglamakerskan
Jan Guillou - Ordets makt och vanmakt
Jens Lapidus - Snabba cash
Jan Mårtenson - Spionen
Johan Theorin - Nattfåk
Isabel Allende - Eva Luna
Michael Connelly - I lagens limo
Jens Lapidus - Aldrig fucka upp
George P. Pelecanos - Ren som snö
August Strindberg - En dåres försvarstal
Jan Mårtenson - Palatsmordet
Agatha Christie - Dolken från Tunis
Michael Connelly - Brottets bana
Johan Theorin - Blodläge
Fjodor Dostojevskij - Brott och straff
Jens Lapidus och Peter Bergting - Gängkrig 145(serieroman)
Johan Theorin - Sankta psyko
John Grisham - Regnmakaren
Robert Ludlum - Täcknamn Tortugas
Michael Connelly - Fällan
Ozzy Osbourne - Jag Ozzy
Jonas Gardell - En komikers uppväxt
Tomas Arvidsson - Den poetiska hunden
David Gibbins - Sista evangeliet
Liza Marklund och James Patterson - Postcard killers
William Shakespeare - Macbeth(serieroman)
Conn Iggulden - Stäppens krigare
Anna Jansson - Pojke försvunnen
Philip Norman - Mick Jagger
Hannes Råstam - Fallet Thomas Quick - Att skapa en seriemördare
John Boyne - Myteriet på Bounty
Conn Iggulden - Bågens mästare
Conn Iggulden - Bergens Väktare
Lena Ebervall och Per E. Samuelson - Mördaren i folkhemmet
Jenny Holmberg - Bara du finns
Tatiana de Rosnay - Colombes granne
Gillian Flynn - Mörka platser