söndag 31 augusti 2014

Gravkamrarna i Atuan


Titel: Gravkamrarna i Atuan
Författare: Ursula K. Le Guin
Bokförlag: Rabèn & Sjögren
Format: Pocket
Tryckt: 2014
Antal sidor: 191
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Gravkamrarna i Atuan är andra boken i serien Övärlden av Ursula K. Le Guin. En bokserie som riktar sig till ungdomar mellan 12 - 15 år.

Liksom den första boken Trollkarlen från Övärlden, så tyckte jag att det inte var något ordentligt flyt i berättelsen i början. Men liksom i första boken så tog det sig efter ca halva boken. Det är något i det språkliga som stör mig i början. Denna bok handlar om den lilla flickan Tenar, som hämtas från sina föräldrar som liten för att bli de namnlösa gudarnas prästinna, och hon blir då kallad Arha. Den handlar också om kampen mellan gott och ont. Jag känner verkligen för denna flicka som lever i en trist, sträng och ond tillvaro. Hon kommer genom speciella omständigheter att bli bekant med Trollkarlen Ged(Sparvhök) från bok ett, vilket leder till en mörk och ganska spännande historia. Något mer som störde mig en aning var att man hoppar fram otroligt fort i handlingen emellanåt. Ena stunden är flickan liten och rätt vad det är har hon fyllt 15.  Det negativa drar så klart ner betyget en del. Trots allt okey läsning, så jag kommer med all säkerhet att även läsa tredje boken.

Baksidestext: I ett ödsligt tempel i utkanten av Övärlden härskar Arha, De namnlösa gudarnas unga prästinna. Dit kommer trollkarlen Ged för att söka efter den andra halvan av en magisk ring som kan ge freden tillbaka till Övärldens folk. De godas makt är stor, liksom hans egen. Men kan han ta upp kampen mot de uråldriga gudarnas ondska?


Betyg: 3 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar