tisdag 19 augusti 2014

Juvelskrinet


Titel: Juvelskrinet
Författare: Jan Mårtenson
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 360
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!!

Den senaste Homan-deckaren, Juvelskrinet av Jan Mårtensson är läst. Jag tröttnar verkligen aldrig på dessa för de har så stor mysfaktor, är så där lagom spännande och så är det den där magiska blandningen mellan mordgåtor, kulinariska maträtter, konst och historia. Precis rätt blandning för mig.

I denna bok så var det gamla skolkamrater till Homan som figurerade och dessutom en rysk bekanting inom den kriminella världen. Ja det var ganska mycket anknytning till Ryssland kan man säga. Verkligen intressant med tanke på rysk historia och ryska konstskatter, Och som med många av hans tidigare deckare så får vi recept på en god maträtt på slutet, vilken avslöjar jag inte :) Jättetrevlig läsning. Kan varmt rekommenderas.

Baksidestext: "Bingo", sa Eric, "Tsarens hovjuvelerare."
 Johan Kristian Homan, den stillsamme antikhandlaren i Gamla stan, har bett sin kollega Eric Gustafsson att värdera ett  magnifikt smycke som hans flickvän Francine har ärvt. Hon har också dokument som hävdar att andra släktklenoder från det ryska imperiet gömts i ett palats i Sankt Petersburg under revolutionen.
 Homan blir inbjuden till ett jubileum i sin gamla skola, och bland hans klasskamrater finns Leif "Fisken" Carlson som numera är affärsman i Ryssland och handlar med olja och naturgas. Han sitter dessutom på information om Rysslands energipolitik som kan få stora konsekvenser för omvärlden om de läcker ut. Men han har problem. Han anklagas för förskingring, och vädjar till Homan om hjälp för att komma undan ett dödshot.
 Plötsligt är Leif Carlson försvunnen. Den siste som såg honom verkar vara Johan Kristian själv, ombord på en lyxyacht i Söderköpings idylliska småbåtshamn.
 Motvilligt dras Homan in i en härva av mord, korruption och rysk maffia som sträcker sig från dagens Stockholm till den epok då oskattbara föremål skapades av världens skickligaste juvelerare för det kejserliga palatset i Sankt Petersburg. Och han får hårdhänt lära sig att den som ger sig in i leken inte heller behöver dra sig ur...


Betyg: 4 / 5

Läst i Spänningsutmaningen 2014

2 kommentarer:

  1. Jag har läst många Mårtenson, men inte den här. Jag är väldigt intresserad av rysk historia, så det låter som en bok för mig :)

    SvaraRadera
  2. Är Cleo fortfarande med och löser fallen? Jag slutade läsa Mårtensson i 15-års åldern när jag gick från Mårtensson/Lang/Bolinder till McBain och polisromaner istället...

    SvaraRadera