onsdag 20 augusti 2014

Mamma försökte


Titel: Mamma försökte
Författare: Jens Lapidus
Bokförlag: Månpocket
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 213
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Mamma försökte är en novellsamling av Jens Lapidus, författaren till Snabba Cash-serie. Gillade ju serien så jag ville gärna försöka mig på novellerna också. Har inte varit förtjust i att läsa i denna form tidigare, men vill gärna lära mig tycka om kortare berättelser så jag läser fler och fler.

I dessa noveller får vi ibland återstifta bekantskapen med vissa karaktärer från Snabba Cash-serien, men vi får också vara med vid några rättsfall där fokus är på försvarsadvokaten och hans syn på fallet. Men även några andra berättelser. Då jag tyckte att Lapidus serie var väldigt bra, så tyckte jag att novellsamlingen var ganska ojämn. Vissa berättelser, speciellt de som utspelar sig i rättssalen var otroligt bra. Där märker man att författaren är på hemmaplan. Andra berättelser var ganska svaga och gav mig inte mycket. Men helheten var ända ganska okey. Men att boken var ojämn drar så klart ner betyget en aning.

Baksidestext: I ett dussin noveller möter vi personer ur Jens Lapidus Stockholm noir-värld, en och en i sina egna historier: Javier, Jorge, Ratko, Natalie.
 Men här märks också nya sidor av Lapidus författarskap, där den enskilda händelsen, det utmejslade minnet, den förtätade scenplatsen får sin alldeles särskilda laddning. Inte minst står den moraliska aspekten av brottet i fokus. Hur förklarar en försvarsadvokat att man måste göra sitt yttersta varje gång man försvarar en påstådd brottsling, hur motbjudande handlingen än är? Hur ser livet ut efter tio år i fängelse och en nedskitad meritförteckning? Hur lever man som anhörig med en bror eller en son innanför murarna?
 Om formen är ny så är rösten densamma, den skarpa blicken för lögnen och självbedrägerier, och känslan för både tragiken och komiken i denna värld av stora egon, alldeles för mycket vapen och ett outtröttligt behöv av cash.


Betyg: 3 / 5

2 kommentarer:

  1. Jag brukar gilla Lapidus, men å andra sidan brukar jag inte gilla noveller, så jag vet inte om jag borde läsa denna eller ej...
    Tack för recensionen! =)

    SvaraRadera
  2. Den här har jag varit lite sugen på.

    SvaraRadera