torsdag 15 december 2016

Mörkertid


Titel: Mörkertid
Författare: Lars Pettersson
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 339 
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Ordfront Förlag för boken!

Mörkertid av Lars Pettersson är författarens tredje bok som handlar om åklagaren Anna Magnusson, och även denna bok utspelar sig långt uppe i Nordnorge.

Denna liksom de två tidigare böckerna av Pettersson är deckare. Men det är inge snabba rafflande deckarberättelser utan handlingen tar sig fram i ett ganska långsamt tempo. Dessa böcker känns väldigt unika såtillvida att det fokuseras mycket på Samerna och deras liv och speciellt karaktärerna i berättelsen. Dessutom är det inte jättemånga böcker i denna genren som utspelar sig så långt uppe i norr. Miljöbeskrivningarna är helt fantastiska och man känner riktigt det karga, kalla, vintriga fjällandskapet. Gillar detta mycket. Språket är verkligen målande och beskrivande så jag tycker att jag lever mig in i berättelsen. Det enda jag inte gillade jättebra i denna bok var väl slutet. Varför kan jag inte riktigt avslöja. Men över lag en riktigt bra bok.

Baksidestext: Under en månad varje år når solen inte upp över horisonten norr om polcirkeln. Man kan ana att den finns där eftersom molnen i öster färgas röda fram på förmiddagen. Dagsljuset består bara av några få blåskimrande timmar.
   I ett skyddsrum på Esranges raketskjutfält gör samen Nils Mattis ett obehagligt fynd: En människas kropp, bestialiskt styckad. Eftersom han själv just tjuvjagat en älg i området vill han inte kontakta polisen - vilket väcker misstankar när polisen ändå upptäcker att han varit där. Återigen får Anna Magnusson, numera renägare och bosatt i Kautokeino, rycka in och försvara familjen.
   På polishuset nere i Kiruna försöker Melker Grundström ta ställning till problemen med renstölderna som den lokala polisen år efter år slingrat sig undan. Nu skall han dessutom ta hand om utredningen av den döde i skyddsrummet. Den vikarierande kommissarien från Storuman försöker reda ut vem den döde egentligen är och varför han blivit mördad på detta brutala sätt.
   När han äntligen tror sig ha identifierat mannen, kompliceras situationen av att man hittar den döde från skyddsrummet en gång till. Den här gången ligger han på golvet i sin egen lägenhet, skjuten i huvudet med ett grovkalibrigt gevär.

Betyg: 4 / 5

Läst i Spänningsutmaning 2016

1 kommentar:

  1. Jaha, kanske dags att ta tag i den här författarens böcker också :)

    SvaraRadera