onsdag 28 december 2016

Möss och människor


Titel: Möss och människor
Författare: John Steinbeck
Översättare: Sven Barthel
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Storpocket
Tryckt: 2016
Antal sidor: 138
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Möss och människor av John Steinbeck är en liten kort klassiker. Denna utgåva gavs ut i år, men berättelsen publicerades för första gången 1937.  Handlingen utspelar sig Kalifornien någon gång mellan 1929 - 1939.

Boken handlar om George och Lennie, två lantarbetare och vänner som går från gård till gård för att söka arbete. George är den som planerar och bestämmer och Lennie, som är förståndshandikappad försöker lyda, men han ställer ofta till det för sig. Dessa två har en dröm om att få ihop tillräckligt med pengar för att köpa en egen gård, där de kan bruka jorden och ha djur.

Detta är en berättelse om hur tufft det är att överleva. Men det handlar också om vänskap, drömmar och hur drömmar kan krossas.

Älskar språket, som verkligen tar tag i läsaren direkt. Personbeskrivningarna och miljöbeskrivningarna är så otroligt målande. Ja jösses denna bok var så trevlig att läsa så den kommer att stå kvar länge i min bokhylla och kommer säkert att läsas igen.

Det var så trevligt att stifta bekantskap med Möss och människor i bokform, för jag har bara sett den som pjäs för jättemånga år sedan. Den gav helt klart mersmak så jag vill absolut läsa mer av Steinbeck.


Betyg: 4 / 5


6 kommentarer:

 1. Det här är en av mina favoritklassiker. Den gjorde otroligt starkt intryck på mig när jag läste den.

  SvaraRadera
 2. Älskar Möss & Människor, fantastisk bok!

  SvaraRadera
 3. Steinbeck är en av mina favoritförfattare!

  SvaraRadera
 4. Tyckte mycket om denna, liksom allt annat som lästs av Steinbeck. Helt klart en klassiker värd att läsa om ännu en gång. :)

  SvaraRadera
 5. Jag läste den någon gång i gymnasiet och jag minns den som väldigt bra.

  SvaraRadera