tisdag 27 december 2016

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton


Titel: Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton(specialutgåva)
Författare: Tage Danielsson, Per Åhlin
Illustratör: Per Åhlin
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 136
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Har nyss läst ut denna specialutgåva av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton, av Tage Danielsson och Per Åhlin. Denna bok innehåller både berättelsen och dessutom bonusmaterial som berättar och visar hur filmen som kom 1975 kom till. 

Detta var första gången som jag läser berättelsen om Karl-Bertil Jonsson. Har däremot sett filmen åtskilliga gånger genom åren. Det är en Robin Hood-story kan man säga där Karl-Bertil, som extraknäckar på Posten, stjäl julklappar som egentligen skall skickas till rika människor. Han går sedan runt i de fattiga kvarteren och delar ut dessa.

Jag gillar ju storyn sedan tidigare trots att jag inte tycker att Karl-Bertils pappa är särskilt sympatisk. Men budskapet att visa vänlighet mot människor som har det sämre än man själv, är fint.

Sen var det intressant att höra hur filmen kommit till och se hur man gjorde storyborden förr, då var det hantverk. Idag är det betydligt mycket enklare när man använder sig av datorer.

Betyg: 3,5 / 5

3 kommentarer:

  1. Åh, den filmen är så härlig, en julfavorit nummer ett! Bonusmaterialet i den boken verkar klart intressant. Lite nostalgiskt sådär. ;)

    SvaraRadera
  2. fin berättelse - Post Norden kanske har anställt KarlBertil

    SvaraRadera
  3. Karl Bertil har jag sett Gud vet hur många gånger. Den här borde jag spana in.

    SvaraRadera