lördag 8 april 2017

Dödens märken


Titel: Dödens märken
Författare: Veronica Roth
Översättare: Katarina Falk
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 447
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Modernista!

Dödens märken är första boken i en ny serie av författaren till Divergent-serien, Veronica Roth. Jag gillade författarinnans förra serie och tyckte så klart att det var spännande när jag hörde att det skulle komma nya böcker. Till skillnad mot förra serien så är detta en Sci-fi serie. Målgruppen är Unga Vuxna. Tror att det kommer att bli en duologi, men jag är inte riktigt säker.

Världen är en galax ute i rymden någonstans. Denna innehåller en mängd planeter i olika storlekar, med olika förutsättningar och dessa omges av ett flöde. Utanför detta någonstans så seglar Rådförsamlingens stora skepp. Ja det här låter ju spännande så klart. Huvudkaraktärerna Akos och Cyra bor på samma planet. Denna planet är delade mellan två regioner. Den delen där Akos bor kalla Thuvhe och folket där är fredsälskande. Den andra delen av planeten kallas Shotet och det är där Cyra bor. Detta är ett mer fientligt inställt folk. Thuvhe är en kall del av planeten och i Shotet är det ständigt varmt och torrt.

Så här står det om handlingen:

"Det är en värld full av våld och hämndlystnad. En värld där alla som föds utvecklar en »flödesgåva« - en unik förmåga avsedd att forma framtiden. De flesta har nytta av sina förmågor, men Cyra och Akos har gåvor som samtidigt gör det lättare för andra att kontrollera dem.
Cyra är syster till Ryzek, den brutale tyrann som regerar över Shotet-folket. Cyras flödesgåva ger henne en kombination av smärta och makt - vilket gör det möjligt för hennes bror att utnyttja henne för att plåga sina fiender. Men Cyra är mycket mer än bara ett vapen i sin brors händer: Hon är motståndskraftig, hon kommer snabbt på fötter, hon är smartare än han tror.
Akos är från den fredsälskande nationen Thuvhe och har en gränslös lojalitet till sin familj. Han skyddas själv av sin ovanliga gåva, men när han och hans bror fängslas av Shotet-soldater är Akos beredd att göra vad som helst för att få ut sin bror levande därifrån.
När Akos kastas in i Cyras värld verkar fiendskapen mellan deras länder och familjer oöverstiglig. De måste hjälpa varandra för att överleva - eller förgöra varandra Ska de kunna återta kontrollen över sina flödesgåvor, och återställa maktbalansen i sin värld?"


Den här boken har jag lite blandade känslor för. Språket var det inget fel på utan det var trevligt och lättsamt. De enda karaktärerna som riktigt grep tag i mig var just Akos och Cyra, mycket på grund av det förhållande de fick till varandra. Förstod mig inte riktigt på alla förmågor som man pratade om och jag förstod absolut inte vad Flödessvallet hade för funktion. Saknade lite bättre miljöbeskrivningar för jag fick ingen riktig känsla av hur det såg ut i den här galaxen eller på planeterna. Sedan undrar jag vad Rådsförsamlingen hade för funktion. Storyn sög inte in mig i början heller, men en bit in i boken så tyckte jag att det hela tog fart och jag började komma in i handlingen, så andra halvan av boken läste jag ut i ett nafs. Slutet bjöd dessutom på en liten överraskning kan man säga vilket så klart gjorde mig sugen på att läsa fortsättningen, och vem vet - vissa saker kanske klarnar i nästa del.


Betyg: 3,5 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar