söndag 30 april 2017

Häxan


Titel: Häxan
Författare: Camilla Läckberg
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Tryckt: 2017
Antal sidor: 605
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Bokförlaget Forum för boken!

Nu har jag äntligen läst Häxan. Detta är tionde delen i Camilla Läckbergs deckarserie som handlar om författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström.

Så här står det om boken:

"När fyraåriga Linnea försvinner från en gård utanför Fjällbacka väcks tragiska minnen till liv. Trettio år tidigare försvann en liten flicka från exakt samma gård och hittades senare mördad. Den gången anklagades två trettonåriga flickor för att ha fört bort och dödat flickan. De befanns skyldiga i domstol men slapp fängelse på grund av sin ålder. Den ena av dem har efter det levt ett stilla liv i Fjällbacka. Den andra har just återvänt för första gången sedan händelsen, nu som firad skådespelare för att porträttera Ingrid Bergman i en film som ska spelas in i trakten.

Fjällbackaborna ställer mangrant upp i sökandet efter Linnea, och till slut finner man henne. Naken, invid samma skogstjärn där den första flickan hittades. Skräcken sprider sig i det lilla samhället. Kan fler flickor vara i fara?

Trots att Patrik Hedström tycker att det verkar långsökt börjar han och hans kolleger vid Tanumshedepolisen utreda om det finns något samband mellan de två fallen. Till sin hjälp får de Erica Falck, som sedan länge arbetar med en bok om det gamla mordet. Utredningen river upp många sår, drevet går och invånarnas rädsla för det okända får fruktansvärda konsekvenser."


---


Jag har läst alla tidigare delar i Läckbergs Fjällbackaserie och jag gillar dem riktigt mycket. När jag läste förra boken tyckte jag att Läckbergs skrivsätt förbättrats betydlig och det håller i sig även i denna tegelsten på över 600 sidor. Tycker att hon skriver bättre och lite mörkare. Karaktärsbeskrivningarna har blivit otroligt mycket bättre. Vi får dessutom följa med in i karaktärernas privatliv på ett sätt som levandegör karaktärerna ytterligare. Allt sammantaget gör att det märks att Läckberg vuxit som författare de senaste åren.

I denna berättelse knyts ett nutida försvinnande och mord ihop med ett liknande brott som skett 30 år tidigare. Vissa personer från det tidigare fallet blir aktuella igen. Tycker att Läckberg lyckas bygga upp det hela på ett helt makalöst sätt. Fallet och alla gamla uppgifter som man gräver i gör att man ena sekunden känner sig helt säker på hur det hela hänger ihop. I andra sekunden kullkastas denna teori. Så slutet var inte alls självklart innan man kom till de sista kapitlen. 
   Vi får även följa en familjeberättelse från 1600-talet där häxprocesserna har betydelse. Detta var jätteintressant och samtidigt hemskt. På slutet inser man att detta sidospår på något vis har anknytning till nutiden. 
   Författarinnan bakar även in vissa viktiga nutida skeenden i berättelsen. Då tänker jag närmast på hat mot flyktingar som kommer till vårt land. 
   Är så glad att jag fick läsa Häxan för det var absolut en av de bästa böckerna i Läckergs serie. Rekommenderas varmt!


Betyg: 4,5 / 5

1 kommentar:

  1. Av någon anledning har jag ratat Läckbergs serie tidigare men så fick jag möjlighet att läsa denna boken. Och jag fastnade direkt! Grymt bra bok och jag ser nu framemot att få läsa ikapp hela serien =)

    SvaraRadera