onsdag 19 april 2017

Yxmannen


Titel: Yxmannen
Författare: Ray Celestin
Översättare: Hanna Williamsson
Bokförlag: Kalla Kulor
Format: E-bok
Utgiven: 2016
Antal sidor: 472(fysisk bok)
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Kalla kulor förlag!

Yxmannen av Ray Celestin är en historisk deckarhistoria som utspelar sig 1919 i New Orleans. Den handlar om en seriemördare som dödar sina offer med yxa.

Så här står det om boken:

"New Orleans 1919. Den beryktade seriemördaren Yxmannen sätter skräck i staden med sina bestialiska mord.
 

Kriminalinspektör Michael Talbot utreder fallet men har svårt att hitta ledtrådar. Dessutom bär han på en hemlighet, som till intet pris får komma ut. Luca DAndrea, Michaels tidigare chef, har fått i uppdrag av maffian att ta reda på vem Yxmannen är. Nittonåriga Ida jobbar som sekreterare hos en privatdetektiv, och när hon snubblar över ledtrådar som kan leda till avslöjandet av Yxmannens sanna identitet kan hon inte låta bli att på egen hand försöka utreda mysteriet.

Yxmannen bygger på de händelser som skakade New Orleans mellan 1918 och 1919, då en seriemördare härjade i staden. De brev som förekommer i romanen är autentiska och tros ha skrivits av den verklige Yxmannen."


Huvudkaraktärerna vilka även är de karaktärerna som jag fastnade mest för är kriminalinspektör Michael Talbot och Ida Davis som är sekreterare till en privatdetektiv. Båda dessa karaktärer kommer att bli involverade i jakten på seriemördaren på olika sätt.

Miljön känns mörk och gator och gränder känns fuktiga och slitna. Jazzmusiken strömmar ut från alla håll och kanter. Rasismen är ett återkommande inslag i berättelsen, vilket upprör.

Tempot är långsamt men det gör mig absolut ingenting. Berättelsen kändes för det mesta som en historisk tillbakablick, men vissa partier kändes lite för moderna i mitt tycke och det störde lite. Men i det stora hela en jättebra bok.


Betyg: 4 / 5

1 kommentar: