fredag 28 april 2017

Resa in i tomheten


Titel: Resa in i tomheten
Författare: Samar Yazbek
Översättare: Marie Anell
Bokförlag: Ordfront
Format: Storpocket
Tryckt: 2016
Antal sidor: 265
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Ordfront för boken!

Har tidigare läst en skönlitterär bok av Samar Yazbek som jag gillade mycket, så när jag såg att hon skrivit Resa in i tomheten, som är en skildring från hennes egna erfarenheter från krigets Syrien så väcktes mitt intresse.

Så här står det om boken:

"Med nyskrivet förord av Samar Yazbek hösten 2016.Samar Yazbek för oss rakt in i mörkrets hjärta, in i krigets Syrien, och låter oss möta de hårdast drabbade, den del av befolkningen som inte kan fly någonstans. Det här är ett enastående litterärt reportage som vidgar världen och manar till engagemang.Yukiko Duke, Gomorron SverigeHur kunde den ske övergången från fredliga demonstrationer till väpnad konflikt? Varför förvandlas sansade människor till radikalaislamister? Vilka är de främmande krigare som så snabbt har blivit så mäktiga?Samar Yazbek tvingades lämna Syrien 2011 men har åkt tillbaka i hemlighet flera gånger. I Resa in i tomheten får vi följa henne på tre resor under 2012 och 2013. Konfronterad med civilbefolkningens ofattbara lidande och förstörelsen av ett tidigare så rikt land hjälper hon till på många sätt: hon stödjer återuppbyggnad av skolor och de modiga kvinnor som bakom scenen smugglar medicin, koordinerar aktioner, filmar operationer, sammanställer vittnesmål och som medan bomberna faller följer sina barn till skolan.Samar Yazbek träffar och porträtterar också de stridande från Fria Syriska Armén, ledarna för al-Nusrafronten och andra. Med sitt inifrånperspektiv diskuterar hon revolutionens förvanskning och IS ökande makt.Resa in i tomheten har alla de ingredienser som en stark berättelse ska innehålla och även om den bygger på fakta och Samar Yazbeks egna upplevelser så använder hon romanförfattarens tillvägagångssätt för att skapa en historia som inte lämnar någon oberörd. Resa in i tomheten når därför bortom de vanliga krigsreportagen.Det mesta jag läst om krig förbleknar vid en jämförelse./Jan Eklund, Dagens Nyheter Den lysande efterskriften om vad krig gör, också med oss som tittar på, borde vara obligatorisk läsning för varje medborgare idag.SVT"


Detta är en berättelse som får mig att reagera, både med fasa, ilska och uppgivenhet. Författarinnan har skrivit en oerhört öppen och ingående berättelse från sina resor i det krigsdrabbade Syrien. Hon beskriver strider, död och hemskheter. Hon beskriver befolkningens rädslor, men även hur de på ett sätt blir avtrubbade av all död och förstörelse. Men där finns även hoppfullhet. Kan inte säga annat än att detta är en viktig bok. Det är viktigt för oss utomstående att förstå den fasa som människor som lever under sådana förhållanden känner. Tycker om Samar Yazbeks språk, men det jag reagerar över när jag läser är att vissa saker upprepas ganska många gånger. Detta blir så klart lite tröttsamt. Men helt klart en berörande bok där man känner att man måste stanna upp och andas emellanåt. Rekommenderas starkt.


Betyg: 3,5 / 5

Läst i Jordenruntläsning 2017

1 kommentar: