torsdag 3 augusti 2017

Hett i hyllan #103


Som alltid på torsdagar så är det dags för Hett i hyllan som Bokföring enligt Monika håller i. Här gäller det att plocka fram de där gamla böckerna som stått i bokhyllan i eviga tider.

Denna veckan blir det en serie i tre delar där den senaste kom ut i pocket 2014. Det är Bodil Mårtenssons historiska serie Barkhe och de tre böckerna heter Barkhes döttrar, Barkhes son och Barkhes kors. Böckerna utspelar sig under 1600-talet och det är Skånes och Danmarks blodiga historia son skildras. Detta är säkert något som jag kommer att gilla så jag förstår inte varför de fortfarande står olästa i bokhyllan.

Så här står det om handlingen till första boken Bharkes döttrar:

"En iskall novembernatt 1656 springer Hanna över borggården för att kalla på sin far Frans Barkhe, mäktig och självsvåldig länsman över Helsingborgs slottslän. Hans hustru ska föda, och ska han lyckas behålla länsmanskapet måste det bli en son.

Sina fem döttrar ser han som misslyckanden. Han planerar redan tvångsäktenskap för dem, och lämnar dem samvetslöst under älskarinnan Elna Johansdotters tyranni.

Kung Frederik III hotar med avsättning. Revision av förskingrade kronomedel kan få Barkhe avrättad. Är det blodiga mordet på en av kungens närmaste vänner det enda som kan hjälpa länsman ur knipan?

Sverige ger inte upp tanken att erövra det strategiskt viktiga Skåne. I Helsingborgs slottslän, mäktigast i danska riket, hörs åter krigstrummor?


Länsmans döttrar lever i en upphöjd men grym verklighet. Barkhes intriger och problem är många, förskingringen av danske kungens pengar är bara ett. Hanna tvingas slåss för att förhindra att älskarinnan tar makten på sätesgården. Följ kampen mot faderns kvinnoförakt, mötet med en ny styvmor och en otillåten relation - följ striden om det mäktiga Helsingborgs slottslän!"5 kommentarer:

 1. Den serien har jag läst och jag tyckte mycket om den.

  SvaraRadera
 2. Den serien har jag sett men inte läst.

  SvaraRadera
 3. visste inte att Bodil Mårtensson skrivit en historisk serie. har läst några av hennes deckare och lyssnat på henne live någon gång. en sympatisk författare

  SvaraRadera
 4. Har inte hört talas om dessa, men de låter spännande.

  SvaraRadera
 5. Aldrig hört talas om faktiskt :O

  SvaraRadera