tisdag 29 augusti 2017

Tematrio - Ljus


Dags att delta i veckans Tematrio som Lyrans Noblesser presenterar varje vecka. Denna vecka skall vi:

Berätta om tre böcker som innehåller ljus eller något ljust i titeln eller i innehållet. Bokstavligt eller symboliskt. Valfri tolkning.

1. Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. En bok som utspelar sig under andra världskriget. En gripande och välskriven bok som i ganska korta kapitel omväxlande berättar om den tyska barnhemspojken Werner, som blir rekryterad som radiotekniker under kriget. Den andra berättelsen är om den blinda flickan Marie-Laure från Frankrike. Deras öden kommer så småningom att korsas. 

2. Tusen strålande solar av Khaled Hosseini. Berättelsen utspelar sig i Afghanistan. Den handlar om två kvinnor i olika åldrar som med flera års mellanrum blir bortgifta med samma våldsamma man. Den speglar också livet i Afghanistan där förtryck mot kvinnor är vardag. Fruktansvärt gripande.

3. En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek. Denna bok utspelar sig i Syrien. Den handlar om Hanan och hennes unga tjänsteflicka Alya. Dessa två kvinnor ur olika samhällsklass kommer varandra nära och inleder ett förhållande. Berättelsen handlar också om Alyas uppväxtförhållanden och om klasskillnaderna i Syrien. Stark och gripande berättelse.


6 kommentarer:

 1. Ljuset vi inte ser har jag i hyllan och den ska läsas så småningom.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte läst någon men har två av dessa.

  SvaraRadera
 3. Tusen strålande solar är den enda jag läst av dessa, mycket bra bok.

  SvaraRadera
 4. Tusen strålande solar måste (vill) jag läsa.

  SvaraRadera