måndag 31 december 2018

Dandy


Titel: Dandy
Serie: Det stora århundradet
Författare: Jan Guillou
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 396
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Nu tog jag tag i att läsa Dandy av Jan Guillou, vilken är andra boken i hans serie Det stora århundradet.

Så här står det om handlingen:


"Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans.
Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.
Lauritz återvände till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera av godsets invånare står modell för hans porträtt.
De båda gentlemännen rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre"

---

Det var verkligen trevligt att fortsätta läsa Jan Guillous serie som kommer att sträcka sig från början av 1900-talet och framåt. I första boken fick vi först följa de tre norska bröderna Lauritz, Oscar och Sverre då de fick möjlighet att utbilda sig till ingenjörer i Tyskland. Sedan fick man mest följa två av bröderna. Det var Lauritz som återvände till Norge efter utbildningen och Oscar som åkte till Östafrika. Nu i andra boken så fick vi istället följa Sverre och hans pojkvän lord Albert. Dessa två åker till Alberts hemland England och slår sig ner på hans gods.

Det var jättespännande att ta del av den tredje broderns berättelse i denna boken. Den var som de två tidigare jätteintressant. Det var intressant att följa deras bohemiska liv bland  bla konstnärer. Boken utspelar sig före och under Första Världskriget och på den tiden hade samhället inte förståelse för homosexualitet. Något som var väldigt intressant i denna bok är alla referenser till klassiska musikverk, konstnärer och andra människor som man känner till. Jag älskade ju första delen och tyckte mycket om även denna, men vissa partier var lite sega så den nådde inte hela vägen fram. Men jag skall absolut fortsätta den här serien som kommer att bli en storslagen historisk serie.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar