torsdag 20 december 2018

Hett i hyllan #175


Nu när det är torsdag igen så är det dags för hett i hyllan hos Bokföring enligt Monika. Där skall vi visa upp någon bok som har stått i bokhyllan och samlat damm i eviga tider.

Veckans bok hos mig är Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp av Romain Puértolas. Boken är i pocket och gavs ut 2014. Tror att jag beställde den från Adlibris då och fast jag var otroligt taggad på att läsa den när jag köpte den så står den fortfarande oläst i bokhyllan.  

Så här står det om boken:

"Pugalendhi heter en bluffande 38-årig fakir från Rajasthan, som har lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa Ikeas senaste innovation, spikmattesängen Svavelvikspik. Men sängen visar sig vara dyr, vilket gör att fakiren tvingas lura till sig pengar av den vackra fransyskan Marie, för att sedan tillbringa natten på Ikea. Han gömmer sig i en garderob som naturligtvis packas in i en låda och skickas iväg, och detta är startskottet för en galen jakt över världen. En resa där fakiren lär känna sudanesiska flyktingar, blir jagad av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats, skriver början på en roman och får ett bokkontrakt i Rom samt hänger på ett hotellrum i ett konfliktdrabbat Libyen. Under tiden upptäcker han mycket som han inte visste om både kärlek och vänskap. Det här är en hejdlöst rolig och dessutom livsbejakande surrealistisk skröna, som en korsning mellan Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Berättelsen om Pi. Läsaren som förväntar sig en berättelse i stil med Hundraåringen … och En man som heter Ove kommer inte att bli besviken. Denna bok bottnar dock i ett budskap om livsvisdom, där vår Candide-liknande huvudperson gör sin resa för att lära sig medmänsklighet och andra grundläggande värden i livet."3 kommentarer:

  1. Den läste jag i somras. Tyckte den var hejdlöst rolig :)

    SvaraRadera
  2. Den har jag sett nånstans och varit sugen på att läsa.

    SvaraRadera