lördag 1 december 2018

Pärlfarmen


Titel: Pärlfarmen
Författare: Liza Marklund
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Inbunden
Utgiven: 2018-09
Antal sidor: 534
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus
Tack till Piratförlaget för boken!

Nu har jag äntligen läst Liza Marklunds nya bok Pärlfarmen. Den var efterlängtad må jag säga. Har läst alla Marklunds tidigare böcker, vilka jag gillat jättemycket. Men detta var verkligen annorlunda i jämförelse med vad hon skrivit tidigare.

Så här står det om handlingen:

"Det är tidigt 1990-tal. Unga Kiona lever med sina syskon och föräldrar på Manihiki i södra Stilla havet, en av världens mest isolerade atoller. Hon arbetar på familjens pärlfarm: fridyker, kontrollerar ostron och skördar svarta pärlor.
En morgon fastnar en stor segelbåt på revet. På däck ligger en svårt skadad man. Han är svensk och heter Erik.
Så börjar en hisnande historia som sträcker sig över ett halvt årtionde och fyra världsdelar. Den ställer frågor om människors sökande efter mening och sammanhang, priset för världsekonomin, och vad vi egentligen är beredda att göra för dem vi älskar.
Pärlfarmen är en storslagen berättelse om kärlek och pengar, våld och ensamhet, bildning och tro."

---

Det här är en helt fantastisk berättelse om en ung kvinna som lever på en ö som ingår i Cooköarna som ligger i Stilla Havet. Hennes familj lever av pärlfiske. En dag så fastnar en ensamseglare utanför ön i en cyklon. Han tas om hand av befolkningen eftersom han är svårt skadad. Detta leder till att han stannar på ön under en lång tid. Så börjar en kärlekssaga och när mannen försvinner från ön så börjar en resa för kvinnan runt stora delar av världen i sökandet efter sin man och sanningen.

Tycker oerhört mycket om karaktärerna och miljöbeskrivningarna är så fantastiska, speciellt då miljöerna på Cooköarna beskrivs. Den unga Kiona läser en hel del böcker så det är en hel del bokreferenser invävda i berättelsen. Sådan är alltid ett plus, speciellt när det är böcker man själv känner till. Ja måste säga att det här var verkligen jättebra och jag hoppas att Marklund skriver fler liknande böcker.


Betyg: 4,5 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar