lördag 25 april 2020

Bön till havet


Titel: Bön till havet
Författare: Khaled Hosseini
Översättare: Johan Nilsson
Illustratör: Dan Williams
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 48
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Har läst ett par böcker tidigare av Khaled Hosseini som jag tyckt varit helt fantastiska. Bön till havet är en lite annorlunda bok som även innehåller massor med illustrationer.


Bokens första stycke: "Min kära Marwan, under barndomens långa somrar, när jag var lika gammal som du är nu, brukade dina farbröder och jag lägga ut våra madrasser på taket till din farfars bondgård utanför Homs."


Så här står det om handlingen: "På en månbelyst strand vaggar en pappa sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som ska komma. Han beättar för sin pojke om sin barndoms långa somrar och minns sin farfars gård i Syrien, hur olivträden prasslade i vinden, hur farmoderns getter bräkte och kastrullerna skramlade. Och han minns den livliga staden Homs med dess myllrande gränder, dess moské och dess stora souk, innan bomberna började regna över himlen och de blev tvugna att fly.
När solen går upp ska de och andra på stranden samla ihop sina tillhörigheter och ge sig ut på en farlig sjöresa på jakt efter ett nytt hem.
Bön till havet är inspirerad av det som hände Alan Kurdi, den treårige syriske pojke som drunknade i Medelhavet när han försökte sätta sig i säkerhet i Europa i september 2015.
Året efter Alans död dog eller försvann 4176 andra under liknande överfarter. Antalet dödsfall till havs fortsätter att stiga. Den här boken tillägnas de tusentals människor som omkommit till havs på flykt undan krig och förföljelse."


Hur var boken: Fin, tänkvärd och gripande liten berättelse. Inte mycket ord, men ändå så starka, kombinerat med fantastiska illustrationer som lyfter hela berättelsen.


Betyg: 4 / 5


1 kommentar:

  1. Jag tyckte så mycket om Flyga drake, en riktig läsupplevelse. Den här har jag inte läst (än).

    SvaraRadera