måndag 6 april 2020

Tatueraren i Auschwitz


Titel: Tatueraren i Auschwitz
Författare: Heather Morris
Översättare: Tomas Håkanson
Bokförlag: NoNa
Format: Inbunden 
Utgiven: 2018-10
Antal sidor: 270
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Nu har jag äntligen läst Tatueraren i Auschwitz av Heather Morris. En berättelse om två verkliga personer som hamnar i koncentrationslägret Auschwitz under Andra Världskriget.


Bokens första mening: "Lale försöker att inte lyfta blicken."


Så här står det om handlingen: "Lale Sokolov kommer till Auschwitz-Birkenau 1942. Han beordras att tatuera de medfångar som väljs ut för att de ska få ”leva”, det vill säga arbeta sig till döds i stället för att gasas ihjäl. Lale stålsätter sig och utför sin uppgift med mekanisk effektivitet, men en dag står en ung kvinna framför honom. Han blir blixtförälskad och bestämmer sig för att inte bara överleva lägret själv, utan se till att den unga kvinna han just ska tatuera också gör det. Hennes namn är Gita.

Lale inser tidigt vilket öde han och de andra i lägret är på väg att möta, men han bestämmer sig ändå för att leva livet fullt ut och bevara sin värdighet. Den gnistan tänder han även hos Gita och en oförglömlig kärlekshistoriasom övervinner koncentrationslägrets omänskliga förhållanden tar sin början."Hur var boken: En otroligt gripande och grym berättelse från ett av Andra Världskrigets mest fruktade utrotningsläger. Man kan inte läsa boken utan att bli djupt berörd. Men det är också en bok om kärlek och hopp, vilket gör den lite lättare att orka läsa. Rekommenderas starkt.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar