onsdag 29 april 2020

Svekens tid


Titel: Svekens tid
Serie: Väringasagan #1
Författare: Leif Selander
Bokförlag: Type and Tell
Format: E-bok
Utgiven: 2016
Antal sidor(fysisk bok): 452
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandlen

För ett antal dagar sedan kom jag på att Svekens tid av Leif Selander hade funnits på min platta jättelänge och jag hade faktiskt glömt av den. Så den åkte upp först på läslistan och nu har jag läst färdigt den.


Bokens första mening: "Svärdklingan svepte oroväckande nära hans huvud."


Så här står det om handlingen: "Året är 979 e.Kr när den sjuttonåriga Markus tar värvning till viking på Björkö. Ett liv han sett fram emot sedan han kom till denna gudsförgätna ö två år tidigare tillsammans med sin far och syster. Förvåningen att bli utsedd till styrman förbyts till tvivel om sig själv. Den höga positionen leder till avundsjuka och missnöje bland de äldre och mer ärrade krigarna i vikingaföljet. Under den äldre och mer rutinerade hövdingen Grim får Markus möjligheten att bevisa vad han går för.Under fursten Vladimir, tronpretendent över Gårdarike, påbörjas resan över Varjagernas hav för att slåss om makten mot Jaropolk, Vladimirs äldre bror. Under färden utses Markus och Grim att leda ett flertal hemliga uppdrag som sätter deras liv på spel.Detta är berättelsen om färden som blev inledningen till bildandet av det mytomspunna Väringagardet. Den Romerska kejsarens personliga livvakt och elitgarde."


Så var boken:  En oerhört intressant och välskriven bok om Vikingatiden. Till skillnad från andra böcker i ämnet så var detta så otroligt trevlig läsning. Gillade både hur miljöerna och karaktärerna är beskrivna. Gillar verkligen boken jättemycket så jag kommer definitivt fortsätta läsa serien.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar