onsdag 15 april 2020

Den engelske kusinen


Titel: Den engelske kusinen
Serie: Homandeckare #46
Författare: Jan Mårtensson
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: Inbunden
Utgiven: 2018
Antal sidor: 332
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Den engelske kusinen av Jan Mårtenson är deckare nummer 46 om antikvitetshandlare Johan Kristian Homan.


Bokens första mening: "Egentligen var det den internationella brottslighetens fel, eller förtjänst, att jag satt i en bekväm solstol på terrassen till Mount Nelson, det anrika hotellet i Kapstaden."


Så här står det om handlingen: "Historien börjar i baren på anrika Mount Nelson Hotel vid Taffelbergets fot i Kapstaden. Antikhandlare Johan Kristin Homan är ”medföljande” till sin flickvän Francine Silfverstierna, en av cheferna på Säpo, som ska tala vid en stor internationell konferens om terroristbekämpning.
I hotellets bar träffar han två svenskar: John Silver, importör av sydafrikanska viner, och Kenneth Bjarnefjell som är verksam i guldbranschen. Några dagar senare möter Homan på nytt John Silver i den vackra lilla staden Stellenbosch. Francine och Johan har tagit några semesterdagar för att besöka hjärtat i Sydafrikas vindistrikt. Men det visar sig att Silver gör mycket mer än importerar viner. Han är också involverad i ett internationellt miljardprojekt som rör digitalisering av den afrikanska tv-marknaden. Kina och Ryssland figurerar bland intressenterna, korruption och storpolitisk maktkamp finns med i spelet liksom en afrikansk diktator och brittiska underrättelsetjänsten MI6.
Vid hemkomsten till antikaffären på Köpmangatan i Gamla stan dras Homan in i ett mystiskt mord på Lidingö och ett annat i hjärtat av Sörmland."


Hur var boken:  Som med de flesta Homan-deckare så var även denna trevlig, underhållande och lättläst. Gillar att Homan är helt skogstokig och blandar sig i allt. Gillar även att det är konst, kultur och matreferenser i berättelsen. Klart läsvärd.


Betyg: 4 / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar