lördag 17 juli 2021

Flickan som fick en röst


Titel: Flickan som fick en röst
Författare: Abi Daré
Översättare: Erik MacQueen
Bokförlag: Piratförlaget
Utgiven: 2021-07
Antal sidor: 395
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Flickan som fick en röst av Abi Daré är en av böckerna som nominerades till Årets Bok i år. Hörde talas om boken då och kände att den måste läsas. Jag är så glad att jag gjorde det.


Bokens första mening: "I morse ropa Papa in mig i vardagsrummet."


Så här står det om handlingen: "Fjortonåriga Adunni drömmer bara om en sak. Att få utbilda sig. Hennes mamma har alltid sagt att det är det enda sättet att få en röst en möjlighet att göra sig hörd och bestämma sin egen framtid.

Men istället för utbildning får hon en make, såld av sin pappa som fru nummer tre till en äldre man som vill att hon ska föda honom en son och arvinge.

Hon ser sin dröm sakta vittra sönder och rymmer till stan, med förhoppningen om att få ett bättre liv, och hamnar som hembiträde i en välbärgad familj i Lagos.

Både som dotter, undergiven fru och maktlös tjänare får Adunni lära sig att hon är ingen. De olyckliga omständigheter hon hamnar i tystar henne tillfälligt, men inte helt. Och när hon förstår att hon måste stå upp inte bara för sig själv utan även för andra som funnits där före henne och för de som ska komma efter, så hittar hon ett sätt att tala, tills någon lyssnar."


Hur var boken:  Wow, vilken läsupplevelse. Berättelsen utspelar sig i Nigeria och vi får följa huvudkaraktären Adunni. Hon är en 14-årig flicka som drömmer om en utbildning och istället blir hon bortgift med en äldre man. Därifrån tvingas hon rymma. Hon hamnar därefter hos ett par i Lagos som hembiträde. Blev först lite snopen över språket när jag började läsa. Författaren har valt att skriva med den unga outbildade flickans kantiga språk. Men man inser snart att det är ett genidrag. Hela berättelsen blir så kraftfull när hon valt att skriva på det här sättet. Det känns verkligen som flickan talar direkt till läsaren, man tycker att man hör hennes röst. Naturligtvis en stor eloge även till översättaren som gjort ett fantastiskt jobb. Blir också så starkt berörd av berättelsen, för denna unga flicka får utstå så mycket hemskt under berättelsens gång, men samtidigt är hon otroligt stark och släpper aldrig tanken på det hon drömmer om. Detta är absolut en av de starkaste böcker jag läst på länge och handlingen kommer att stanna i mitt minne under en lång tid.


Betyg: 5 / 5


2 kommentarer: