torsdag 29 juli 2021

Uppdrag Hail Mary: Ensam i rymden


Titel: Uppdrag Hail Mary: Ensam i rymden
Författare: Andy Weir
Översättare: John-Henri Holmberg
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-05
Antal sidor: 510
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag äntligen läst Uppdrag Hail Mary: Ensam i rymden av Andy Weir, en sci-fi som jag sett fram emot så mycket. Har älskat Wiers tidigare böcker så att läsa denna var självklart.


Bokens första mening: "Vad är två plus två"


Så här står det om handlingen: "Ryland är ensam överlevande på det sista desperata uppdraget att försöka rädda jorden. Om han misslyckas innebär det slutet för mänskligheten.

Men det vet inte Ryland, för han vet ingenting. Inte ens vem han själv är.   

Miljontals mil hemifrån, med endast två döda astronauter som medpassagerare, inser Ryland att han måste rädda sig själv, för att kunna rädda världen. Men först måste han ta reda på vem, eller kanske snarare vad, det är som plötsligt gör honom sällskap."


Så här var boken: Uppdrag Hail Mary är en absolut lysande Sci-fi. Boken handlar om Ryland Grace som vaknar upp ensam och har ingen aning om var han är eller vem han är. Sakta men säkert kommer minnena tillbaka och han inser att han befinner sig i ett annat solsystem än vårt och att han är den enda överlevande på skeppet. Först och främst älskar jag karaktären Ryland. Berättelsen går i två spår. Ett som utspelar sig efter att Ryland vaknat upp på rymdskeppet och ett som handlar om vad som ledde fram till att han hamnade där. Vad som händer efter att han vaknar upp är både spännande, häpnadsväckande, tankeväckande och rörande. Handlingen tar oss till saker vi aldrig hade kunnat ana. Allt känns så trovärdigt på något sätt och jag gillar så mycket att det är en hel del vetenskap inblandat. Det tar handlingen till en högre nivå utan att för den sakens skull göra det komplicerat. Älskade verkligen boken och säger bara LÄS,LÄS, LÄS!!


Betyg: 5 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar