söndag 11 juli 2021

Stöld

Titel: Stöld
Författare: Ann-Helén Laestadius
Bokförlag: Romanus Selling
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-01
Antal sidor: 440
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Hörde talas om Stöld av Ann-Helén Laestadius när man presenterade vilka böcker som nominerats till Årets Bok 2021. Blev genast intresserad av boken på grund av att den handlar om samer och dessutom att den har verklighetsanknytning.. Har precis läst ut boken.


Bokens första mening: "Elsa vände sig inte om."


Så här står det om handlingen: "Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat.

"Stöld" är en vild och vacker jojk till renskötarlivet, men också en spännande roman om en sällan skildrad verklighet i norr. Där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation."


Hur var boken:  Stöld är författarens första vuxenbok och det är en stark bok i mina ögon. Handlingen utspelar sig långt uppe i norr bland renägare. Huvudkaraktären är Elsa och hon är endast 9 år då berättelsen börjar då hon ser hur en person som hon känner igen dödar hennes ren. Sedan får man följa Elsa, hennes familj, släkt och vänner under många år, ända tills Elsa är vuxen. Vi får ta del av hur illa samerna blir behandlade, hur polisanmälningar om stölder och dödande av deras renar nonchaleras. Det är en bok om en ständig kamp att få vara den man är utan att behöva utstå trakasserier. Älskar karaktärsbeskrivningarna i boken och miljöbeskrivningarna är fantastiska. Det är kallt, isigt och kargt och man riktigt känner det. En helt fantastisk bok som verkligen berör.


Betyg: 4 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar