fredag 10 mars 2023

Den första frosten


Titel: Den första frosten
Författare: Anna Kuru
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-09
Antal sidor: 244
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Den första frosten är första delen i Kiruna-trilogin och den är skriven av Anna Kuru.


Bokens första mening: "Vart kommer man när man dör?"


Så här står det om boken: "Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bilens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt faller: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom.
I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vara ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige.
När dessa tre livsöden stegvis vävs ihop och fjällsommaren går mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig."


Hur var boken: Detta var en spännande första del av författarens Kiruna-trilogi. Gillar att boken utspelar sig uppe i norr. Det var verkligen väldigt udda och skumma karaktärer, men det fungerade bra. Språket var rappt och kapitlen korta vilket gjorde boken väldigt lättläst. Ser fram emot att läsa del två i serien.


Betyg: 4 / 5


1 kommentar: