fredag 1 april 2016

Bokbloggsjerka 1 - 4 april


Ja då är det första helgen i april. Så skönt. Känns som vår på riktigt nu. Solen skiner och man blir glad. Hos Annika är det som vanligt bokbloggsjerka. Denna veckas fråga lyder:

Koko tycker att bokbloggsvärlden fokuserar för mycket på det som är nytt och spännande. Därför vill hon utmana er att blogga om en bok(eller flera) som är minst hundra år gammal men som fortfarande är läsvärd. Vuxenbok, barnbok, facklitteratur, vad du vill. Motivera!

Börjar med en vuxenbok och det blir Hemsöborna av August Strindberg. Boken är skriven 1887. Boken handlar om herr Carlsson från fastlandet. han kommer till Hemsö för att hjälpa till hos änkan Flod på hennes lantbruk. Men det går inte riktigt smärtfritt eftersom Carlsson och änkan Flods son inte kommer så bra överens.
Det jag gillar bäst med boken är miljöbeskrivningar och att berättelsen är väldigt humoristisk stundvis. 


Så tar vi en barnbok och det är Tomtebobarnen av Elsa Beskow. Boken gavs ut för första gången 1910.Denna liksom alla anda böcker av Beskow som jag läst är jättefina berättelser och jag älskar illustrationerna. De passar lika bra för våra små än idag.


Till sist så väljer jag Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, som är skriven av Selma Lagerlöf 1906-1907. Den handlar om Nils Holgersson, som efter att ha blivit förvandlad till pyssling, får resa genom hela Sverige på ryggen av en gås. Denna skrevs från början som en lärobok i geografi i två delar. Men den har senare getts ut som roman och har blivit otroligt populär. Denna bok är både fin och otroligt lärorik.


18 kommentarer:

 1. Personligen har jag svårt för just Hemsöborna, ur Strindbergs produktion där mycket är väldigt bra, men kul att du valde en blandning av svenska klassiker för olika åldrar.

  SvaraRadera
 2. Strindberg är en författare som jag har tänkt testa läsa någon gång!

  Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige lästes för mig av min farmor när jag var liten och jag har så goda minnen förknippade med den :)

  SvaraRadera
 3. Elsa Beskow var en fantastisk sagoberättare :)

  SvaraRadera
 4. De två sistnämnda har jag läst och jag har försökt mig på Hemsöborna men tyckte den var tråkig.

  SvaraRadera
 5. Åh, jag älskade Elsa Beskows Tomtebobarnen. Jag har inte tänkt på att den är så gammal.

  SvaraRadera
 6. fina gamla godingar! Beskow läser jag med barnbarnen.

  SvaraRadera
 7. Tomtebobarnen är härlig :) Strindberg har jag så svårt för att jag inte tänker läsa något mer av honom, faktiskt.

  SvaraRadera
 8. Tomtebobarnen är bra! :)

  SvaraRadera
 9. Älskade Tomtebobarnen när jag var liten! Beskow var nog faktiskt lite av en favorit i barndomen.

  SvaraRadera
 10. Älskade Tomtebobarnen när jag var liten! Beskow var nog faktiskt lite av en favorit i barndomen.

  SvaraRadera
 11. Läst samtliga. Håller med angående miljöbeskrivningar i Hemsöborna.

  SvaraRadera
 12. jag minns att jag inte gillade tomtefar när jag var liten. och Nils Holgersson tyckte jag var jättetråkig. men annars läser jag gärna Beskow och Lagerlöf. och Strindberg också, ibland!

  SvaraRadera
 13. vilka underbara böcker du lyfter fram.

  SvaraRadera
 14. Hemsöborna har jag faktiskt börjat på ett antal gånger men av någon anledning har jag aldrig läst klart den.

  SvaraRadera
 15. Hemsöborna har jag bara läst utdrag ur, hittills, men den finns på läslistan, eller har jag kanske läst hela? Isåfall får jag nog läsa om, för jag minns inte riktigt :). Tomtebobarnen har jag till och med läst för mina egna barn. Och Nils Holgersson ... det var i tonåren jag läste den. Jag minns att jag gillade den, även om jag inte minns särskilt mycket ur den ...

  SvaraRadera
 16. Åh, jag älskade Tomtebobarnen som liten!

  SvaraRadera
 17. Kul med lite fler barnbokstips! =D Hade helt glömt bort Tomtebobarnen.

  SvaraRadera