tisdag 26 april 2016

Fallvatten


Titel: Fallvatten
Författare: Mikael Niemi
Bokförlag: Piratförlaget

Format: Inbunden
Tryckt: 2011
Antal sidor: 275
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Åh vad jag är glad att Fallvatten av Mikael Niemi äntligen är läst. Den har stått otroligt länge i min hylla. Var så sugen på den när den kom, men massor med andra böcker har kommit emellan.

Fallvatten är en berättelse om en svensk naturkatastrof. Den dramatiska händelsen inträffar efter en lång regnperiod. Då är vattennivåerna så höga så en damm i Luleälven brister och tonvis med vatten forsar ut och det blir en dominoeffekt.

Berättelsen är verkligen otroligt spännande. Man får här hoppa mellan flera personer som befinner sig på olika håll utmed vägen som de enorma vattenmassorna tar. Det blir en kamp för överlevnad för dessa människor. Tycker mycket om Niemis målande språk. Man kan nästan känna det skummande, rasande vattnet, höra dånet då vattenmassorna närmar sig. Ja oj vad jag gillade detta. Att sedan kapitlen är superkorta gör att det blir fruktansvärt driv i berättelsen. Kan varmt rekommendera boken.

Baksidestext: Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här, i Lule älv, mot den norska gränsen som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad.
   En dag händer det ofattbara - plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg.
   Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan - och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast.
   Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen.
   Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma - i den mån de överlever...


Betyg: 4+ / 5

5 kommentarer:

 1. Köpte Populärmusik från Vittula på second hand nyligen. Ibland känner jag mig som den enda i hela världen som inte läst Niemi, tänkte ändra på det.

  SvaraRadera
 2. Den har jag läst och tyckte den var riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. Tror inte heller jag läst ngt av Niemi. Sätter upp på läslistan! :-)

  SvaraRadera
 4. Jag älskar ju katastroffilmer och -böcker, men av någon väldigt underlig anledning så har den här boken stått i hyllan i 2,5 utan att bli läst...

  SvaraRadera
 5. Niemi fick verkligen fram dramatiken i denna! Kul att du gillade den också. :)

  SvaraRadera