fredag 29 april 2016

För mycket lycka


Titel: För mycket lycka
Författare: Alice Munro
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Bokförlag: Pocketförlaget
Format: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 345
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Pocketförlaget för boken!

För länge sedan fick jag hemsänt två novellsamlingar av Alice Munro från Pocketförlaget. Den ena läste jag ganska fort, men tyvärr så har Så mycket lycka blivit liggande alldeles för länge. Men nu har jag äntligen läst den.

De flesta noveller i denna samling utspelar sig i Kanada. Ofta är det enkla vardagliga situationer och människor som beskrivs, många av dem bor i mindre samhällen eller på landet. Den enda novellen som avviker i detta hänseende är den sista som heter som boken, För mycket lycka. Den utspelar sig i Sverige, Frankrike och Ryssland och det handlar om en ryskfödd matematiker och författare.

Gillar Munros språk och tycker om många av novellerna i samlingen. Vissa är engagerande, gripande eller bara vardagligt trevliga, medans andra inte berör mig lika mycket. Munro beskriver ofta sina karaktärer ganska väl, men det är inte alltid jag förstår syftet med deras handlingar. Samlingen är ändå helt okej läsning tycker jag, som ändå inte är världens största novell-läsare.

Så här står det på baksidan om boken: För mycket lycka består av tio hudnära berättelser. Alice Munros humanism är unik, hon har hyllats världen över för sin förmåga att beskriva livsöden med en ojämförlig värme.
   Alice Munros noveller kretsar kring uppbrott och förändringar i till synes vardagliga kvinnors liv. Ur detta uppstår stor litteratur som uppskattas och läses över hela världen. 2009 fick Alice Munro internationella Man Booker-priset, och 2013 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur.


Betyg: 3 / 5

Ur denna novellsamling har jag läst tre noveller för utmaningen "Läs en novell" som Ugglan & Boken håller i. Det är punkt:

24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i - För mycket lycka

31. Läs en novell som utspelar sig i skogen - Trä

35. Läs en novell av en nobelpristagare - Ansiktet
   

4 kommentarer:

 1. Har tänkt läsa den här ganska snart :)

  SvaraRadera
 2. Var sugen på att läsa Munro för något år sedan men det har svalnat rätt rejält tyvärr :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var nog lite det svalnade intresset som gjorde att det tog så lång tid att läsa denna boken. Läste en annan för några år sedan.

   Radera