fredag 22 april 2016

Konspiration Olof Palme


Titel: Konspiration Olof Palme
Författare: Gunnar Wall
Bokförlag: Semic
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 398
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Semic för boken!

Man har ju läst en hel del, och även sett tv-reportage om mordet på Olof Palme under de 30 år som gått sedan det skedde. Men det är ändå intressant att läsa igen och få nya vinklingar. Tyckte verkligen att Konspiration Olof Palme av Gunnar Wall var intressant läsning.

Har läst någon bok tidigare av författaren och tycker om hans språkbruk. När jag nu läser denna bok som är fullspäckad av teorier och fakta kring Palme-mordet så skulle det kunna vara ganska torrt och tråkigt. Men det är det inte alls. Walls språk gör att man lätt hänger med i alla svängar.

Kan inte säga annat än att man blir väldigt engagerad när man läser denna typ av litteratur. Jag tror att min make är glad att boken är slut för jag har nog diskuterat sönder honom under bokens gång. Det som slår mig då jag åter stiftar bekantskap med fakta kring Palmemordet är hur rörig och oprofessionell hela utredningen känns. Man har struntat i vittnesmål och bevis har försvunnit eller blivit ihopblandade. Man har plötsligt kommit in på spår som känns helt irrelevanta istället för att undersöka sådant som de borde lagt tyngre vikt på, och de verkar absolut skydda vissa personer och grupper. De har näst intill lagt ordet i munnen på vissa vittnen. Men blir verkligen upprörd, för med en proffsigare utredning så hade kanske mordet varit löst för länge sedan. Men vem vet. Det kanske inte var meningen att det skulle lösas. Intressant var boken i alla fall och jag ångrar inte att jag läste den.

Baksidestext: Mordet på Olof Palme har i snart 30 år framstått som en olöslig gåta. Kanske är det inte så. Den prisbelönte grävande journalisten Gunnar Wall pekar i denna bok på att lösningen kan ligga närmare än vad vi letts att tro. Han har fått kontakt med flera personer som valt att till sist berätta om vad de själva upplevt - märkliga händelser som väckt frågor om mordet och som inte lämnat dem någon ro trots alla år som gått.
   Här möter vi inte bara en rad vittnen. Vi får också påminnelse om det dramatiska samhällsklimatet 1986, då Sverige hade en statsminister som var hyllad av många men samtidigt djupt avskydd av andra. Hans motståndare fanns både i Sverige och utomlands. Många hade höga positioner och var vana att fatta drastiska beslut.

Pusselbitar fogas till varann i denna bok. Och läsaren konfronteras med frågan: Var sanningen om Palmes död sådan att den var farlig att utreda när spåren efter mördaren var färska?

Gunnar Wall menar att mycket pekar på att den svenske statsministern förr offer för ett väl planerat politiskt attentat - och att utredningen under de första avgörande åren var ett spel för gallerierna. Kanske, menar han, är Sverige idag moget för att närma sig vad som egentligen hände den där kalla februarikvällen.


Betyg: -4 / 5

2 kommentarer:

  1. Är intresserad av Palme-mordet och har funderat på att läsa någon bok om det :)

    SvaraRadera