onsdag 6 april 2016

Själarnas bok


Titel: Själarnas bok
Författare: James Oswald
Översättare: Gunilla Roos
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 366
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Vill tacka Modernista för boken!

Själarnas bok av James Oswald är andra boken i en kriminalserie om kommissarie McLean. Boken utspelar sig i Edinburgh i Skottland. Jag gillade första boken Flickoffret väldigt bra och tycker nästan att denna boken var snäppet bättre. 

I denna bok börjar mord på kvinnor vilka väldigt mycket liknar dåd som hände många år bakåt i tiden att upprepa sig. Den gamla gärningsmannen är nu död så detta verkar onekligen märkligt. Kommissarie McLean blir inblandad i utredningen av dessa kvinnors död och för honom är fallet väldigt personligt.

Gillar språket och hur lättläst boken är. Tycker att kriminalfallet är oerhört spännande och gillar huvudkaraktären mycket. Det är övernaturliga inslag i denna bok liksom i den första och det är inslag som jag tycker ger lite extra krydda. Kan verkligen rekommendera dessa böcker om man gillar spännande och lita annorlunda kriminalare. Ser så mycket fram emot nästa bok som kommer alldeles snart.

Handling: Varje jul under tio år hittas en ung kvinnas kropp i Edinburgh. Mördarens tillvägagångssätt är identiskt från jul till jul: de döda kvinnorna placeras ut i olika vattendrag, nakna, noggrant rengjorda och med ett rakt snitt över halsen. Tio år, tio kvinnor.
   Det sista offret, Kirsty Summers, var den dåvarande kriminalassistenten Tony McLeans fästmö. Men detta år, 1999, begick julmördaren ett misstag; i källaren under ett antikvariat fann McLean den makabra tortyrkammare där kvinnorna bragds om livet och kunde till sist sätta stopp för Donald Andersons blodiga framfart.
   Tio är senare blir Anderson mördad i fängelset. Men när julen börjar närma sig hittas ännu ett kvinnolik och mordet bär alla julmördarens kännetecken. McLean är övertygad om att han har att göra med en copycat-mördare, men kan samtidigt inte värja sig för den oundvikliga frågan; Satte han dit fel man?
   Motvilligt måste McLean återvända till sitt livs mest plågsamma fall och försöka få klarhet i vad han missat tio år tidigare.


Betyg: 4+ / 5

Läst i Spänningsutmaningen 2016

  

3 kommentarer:

  1. Jag blev lite besviken på denna, mest för att jag tyckte att humorn saknades. Men det kan också bero på att jag läste den vid fel tillfälle. Längtar i alla fall efter den nya boken :)

    SvaraRadera
  2. Tänkte börja läsa första delen snart.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker den var rörig i början men annars helt okey

    SvaraRadera